Soms ben je gewoon op zoek naar iets nieuws. Een nieuw huis, een nieuwe partner of nieuwe schoenen. Maar soms vind je gewoon iets nieuws. Iets waarvan je niet kon vermoeden dat het je leven danig in de war zou schoppen. De kans is groot dat dat nu gebeurt. Wij presenteren je het lievelingsdrankje van de Madrilenen: vermut de grifo! Kom meer te weten over vermout in Madrid en krijg leuke tips mee voor hotspots waar je dit drankje kan drinken.

Kruiden in vermut de grifo

De naam vermout komt van het op z’n Frans uitgesproken Duitse woord Wermoed, absint-alsem. Het drankje had vanwege de toegevoegde kruiden ook een medicinale werking. Vermout is een versterkte wijn, waar verschillende natuurlijke ingrediënten aan worden toegevoegd. Zo kan voor het bottelen van de vermout o.a. kruidnagel, kaneel, citroenschil, kinine, kardemom of gember worden toegevoegd.

Op de tap

Over het algemeen wordt vermout gebruikt in cocktails, maar in Spanje drinkt men vermout gewoon met zichzelf, een schijfje sinaasappel (bij rode vermout) of citroen (bij witte vermout) en spuitwater. Vermout is in Madrid zelfs zo populair dat men het net als bier, gewoon op de tap heeft. Als je op de ruit van een café ‘Vermut de grifo’ ziet staan, weet je dat je goed zit. Hier heeft men vermout op de tap.

Traditie

Men nam vaak vlak voor de lunch een vermout, samen met een paar tapaatjes. Wanneer men nu zegt: ‘Tomar un vermut’ (een vermout nemen), heeft dat eigenlijk niet zo bar veel meer met vermout te maken, maar bedoelt men dat er pre-lunch tapas gegeten gaan worden. Ondanks deze betekenisverschuiving kan je nog steeds letterlijk een vermout nemen. Laat je verrassen door subtiele smaakverschillen die dansen op je tong van juist geplukte bessen tot gedroogd fruit en van hinten naar munt en rozemarijn tot bittere sinaasappel.

Where to go

Ondanks dat ze je op veel plekken een glas vermout schenken, zijn er wel een paar spots in Madrid waar je echt niet omheen kunt. Je kunt kiezen voor een van de onderstaande bars, of je kunt er meerdere kiezen en zo zelf een proeverijtje organiseren.

La Bodega de la Ardosa

Achter de mooie rode deuren gaat een klassieke bar met een lange geschiedenis schuil. Je ziet buiten al dat ze hier inderdaad vermout op de tap hebben, maar je hebt ook keuze uit verschillende bieren en wijnen. Bestel bij je drankje de bij la Bodega bekende tortilla española.

Locatie
Calle Colon, 13
28004 Madrid
Website

Taberna Angel Sierra

Deze bijzondere taberna is een echte ‘hot spot’. In de zomer zie je mensen tegen de prachtige met hout beslagen gevel hangen met een glas getapt vermout in hun handen. Ansjovis en gezouten tonijn zijn twee lekkere tapas om te nemen bij je drankje.

Locatie
Plaza Chueca, 11
28004 Madrid
Website

Stop Madrid

Deze bar is klein, maar daarom niet minder leuk. De kasten en planken tegen de muren staan vol met flessen. Genoeg te kiezen dus. Ga lekker hangen aan de bar of ga aan een van de tafeltjes zitten. Neem bij je glas vermout wat jamon, manchego of een salade.

Locatie
Calle de Hortaleza, 11
28004 Madrid
Website

Bodega Ricla

Deze traditionele bar wordt gerund door een familie. Een echte authentieke en sympathieke bodega dus. Ook hier heb je zeer veel keuze. Alle flessen met drank zijn uitgestald langs de muren en ook de enorme vaten bij de bar zijn gevuld. Vraag ook om de kaart, het eten is hier erg goed.

Locatie
Calle de Cuchilleros, 6
28005 Madrid

El Mercado de San Miguel
Als je wat besluiteloos bent dan kan je terecht bij ´La Hora del Vermut´ (kraampjes 21, 22, 23) op de Mercado de San Miguel. Hier hebben ze een grote varieteit vermout uit verschillende regio´s. Naast de vermout uit de tap kan je hier ook kiezen voor een rode, witte of rosé vermout ´reserva´. Natuurlijk wordt dit drankje niet gedronken zonder een hapje erbij. Bij ´La hora del Vermut´vind je veel verschillende overheerlijke hapjes en het schijnt dat als je eenmaal een keer ´La hora del Vermut´ hebt bezocht, je zeker weer terug zal gaan…

Tips

  • Er zijn nog veel meer mooie terrassen, gezellige barretjes en bijzondere cocktailbars in Madrid. Ontdek wat leuke tips op drankje en dansje.