Op de hoek van Calle de Alcala en Gran Vía vind je het Edificio Metrópolis, één van de bekendste gebouwen van Madrid en door velen omschreven als één van de mooiste van de stad. Op deze pagina kom je meer te weten over het Edificio Metrópolis in Madrid.

De bouw

De bouw van het Metrópolis begon in 1907 (waarvoor slechts zeven huizen gesloopt moesten worden!) en eindigde in 1911. De ontwerpers van het gebouw, Jules en Raymond Février, kwamen uit Frankrijk en hadden zich ingeschreven voor een ontwerpwedstrijd voor dit gebouw. Dit verklaart de Franse Beaux-Arts stijl van het gebouw, wat ongebruikelijk was voor die tijd.

Details van het gebouw

Op de vier zuilen die in het gebouw zijn verwerkt, rusten meerdere standbeelden die ontworpen zijn door Saint Marceaux en L. Lambert. Deze symboliseren de mijnbouw, landbouw, industrie en handel. Het pronkstuk van het gebouw is echter de koepel. Deze is bedekt met maar liefst 30.000 stukken bladgoud van 24 karaat.

Aanpassingen en werkzaamheden

Het Meptrópolis is in opdracht van de verzekeringsmaatschappij La Unión en Phoenix gebouwd, maar is later in 1972 overgenomen door Metrópolis Seguros. Met de overname werd het bronzen sculptuur van Ganymede (een figuur uit de Griekse mythologie) en de feniks, die oorspronkelijk de koepel van het Metrópolis sierde, vervangen. Het bronzen sculptuur is echter nog wel te bezichtigen, in de tuinen van het Mutua Madrileña (een andere verzekeringsmaatschappij) gebouw. Op het Metrópolis staat nu een sculptuur van Victoria, de (gevleugelde) godin van de overwinning uit de Romeinse mythologie. Daarnaast zijn er nog enkele andere werkzaamheden verricht aan het gebouw, waaronder het grondig schoonmaken van de gevel, het dak, de binnenplaats en de kelder. In 1996 is de gevel gerestaureerd, waarbij er extra aandacht is besteed aan de standbeelden van het gebouw. Deze waren door onder andere duiven en milieuschadelijke stoffen beschadigd.

Leuk om te weten

Met zijn 45 meter hoog en zes verdiepingen, was het Metrópolis tot 1921 het hoogste gebouw van Madrid. Tegenwoordig is dat het Torre Caja Madrid, dat wel 250 meter hoog is en daarmee ook gelijk het hoogste gebouw is van heel Spanje.

Om het Metrópolis gebouw te verlichten ’s avonds worden maar liefst 205 lampen gebruikt.

Praktische informatie

Locatie
Calle de Alcalá 39
Madrid

Tips

  • Het Metrópolis kun je niet in, maar via het dakterras van het Circulo de Bellas Artes heb je wel een prachtig uitzicht over het gebouw en de rest van Madrid.Dit dakterras is open tot 21.30 op maandag t/m donderdag en op zondag en tot 1.00 op vrijdag en zaterdag en een aanrader om een keer wat te gaan drinken.
  • Wanneer je over de Gran Via loopt, vergeet niet regelmatig naar boven te kijken naar de prachtige gebouwen die hier in deze grote bekende winkelstraat staan. Zo staat er, niet ver van het Metrópolis vandaan (op de hoek van de Gran Via en de Calle Caballero de Gracia), het Grassy gebouw. Dit gebouw is gebouwd in 1917, een aantal jaar na het Metrópolis en zonder twijfel een ander architectonisch juweeltje van Madrid.
  • Wanneer je het Metrópolis ook graag in het donker wilt zien is het misschien een ideetje om in de buurt ergens te gaan dineren. Een leuk restaurant vlakbij het Metrópolis, waar het altijd gezellig druk is, is het Mercado de la Reina, waar ze tapas en allerlei andere gerechten serveren. Reserveren is aangeraden en kan via de website van het restaurant.
  • Ben je benieuwd naar wat er allemaal nog meer voor mooie bezienswaardigheden zijn in Madrid? Neem dan een kijkje op bezienswaardigheden.
  • Heb je na het bewonderen van Edificio Metrópolis in Madrid zin in een drankje? Strijk dan neer op het dakterras van Circulo Bellas Artes aan de overkant van dit schitterende gebouw.