Madrid werd in de 16e eeuw de residentie van de Spaanse koning, maar tot 1561 was deze eer voorbehouden aan Toledo, een van de oudste steden van Spanje. Vanwege de beperkte afstand tot Madrid en vanwege het feit dat Toledo een stad is die elke bezoeker wel iets te vertellen heeft, is het een ideale bestemming voor een dagtrip.

Achtergrond

Toledo heeft een lange en bewogen geschiedenis. Voor het jaar nul was het al de hoofdstad van de Iberische Carpetanen. Eeuwen later werd het de hoofdstad van een uitgestrekt koninkrijk onder de Visigoten (534-712 n. Chr.). In 1085 werd de stad bezet door Alfonso VI en zo werd Toledo de thuisbasis van de koningen van Castilië. Tijdens de Renaissance werd Toledo een prominent artistiek centrum van (wat wij nu kennen als) Spanje.

Romeinen, Visigoten en Moren…

Toledo draagt de erfenis van zeer veel (verdwenen) beschavingen die in de loop van de jaren hun stempel op de stad en diens architectuur hebben gedrukt. Zo zijn er overblijfselen zichtbaar van de Romeinen, Visigoten, Moren, Joden en Christenen. Deze diversiteit en de goede preservatie maken een bezoek aan Toledo meer dan de moeite waard.

Bloei

Onder Karel V werd Toledo een stad van koninklijke statuur. Dit bracht de economie en de politieke invloed van Toledo tot een hoogtepunt. Nadat Filips II in 1561 zijn hofhouding, en dus ook het machtscentrum, verplaatste naar Madrid kwam deze bloei tot stilstand.

Werelderfgoed

Sinds 1986 is Toledo geplaatst op de werelderfgoedlijst van UNESCO, niet in de laatste plaats vanwege het feit dat dit historisch culturele centrum van oudsher plaats bood aan de drie wereldreligies. Totdat de joden (in 1492) en de moslims (in 1502) werden verbannen, leefden christenen, joden en moslims vreedzaam samen.

Bezienswaardigheden

Catedral de Santa María de Toledo

Deze magistrale kathedraal is gebouwd op de plaats van een Moorse moskee. Deze moest plaats maken voor dit staaltje christelijke bouwkunst. Men heeft ruim twee eeuwen gebouwd aan de totstandkoming van deze kathedraal: van 1227 tot 1493. Het wordt nu beschouwd als een van de belangrijkste monumenten uit de gotische periode in Europa. Binnen vind je vele belangrijke meesterwerken, een prachtig barok hoogaltaar en twee schilderingen van El Greco. In de sacristie ‘De ontkleding van Christus’ (1579) en aan de muren van de kathedraal16 opeenvolgende schilderijen waarop de apostelen worden afgebeeld. In de sacristie vind je ook nog een werk van Goya (rechts van het altaar) ‘De gevangenneming van Christus’ (1788).

Locatie
Calle Cardenal Cisneros, 1

Openingstijden
Maandag – zaterdag: 10:00 – 18:00 uur
Zon- feestdagen: 14:00-18:00 uur
Speciale openingstijden: zie de website

Entreeprijs
€ 11

Monasterio San Juan de los Reyes

Dit klooster is tot stand gekomen onder de supervisie van bouwmeester Juan Guas en wordt gekenmerkt door een mix van gotische en mudejar elementen.

Locatie
C/Reyes Católicos 17
Website

Openingstijden

Entreeprijs
€ 2,50

Sinagoga de Santa Maria la Blanca

Deze synagoge is gebouwd in 1203 door mudejar-architecten (dat zijn Moren die op christelijk grondgebied aan niet-islamitische projecten werkten). Het is daarom logisch dat de synagoge doet denken aan een moskee. De synagoge werd in de 15e eeuw bestormd door een christelijke bende en daarna geclaimd als kerk. In de daaropvolgende eeuwen heeft het gebouw onder andere dienst gedaan als winkel en timmerwerkplaats. Nu is het prachtig gerestaureerd.

Locatie
Calle Reyes Católicos 2

Openingstijden
Maandag – zondag: 10:00-17:45 uur
Van 1 mei tot 30 oktober geopend tot 18:45 uur

Entreeprijs
€ 2,50

Sinagoga de El Transito

Deze synagoge verraadt haar schoonheid niet aan de buitenkant. In 1357 gebouwd en gefinancierd door Samuel Levi. Deze Levi had een belangrijke functie aan het hof van Koning Pedro I en het verhaal gaat dat hij, net als Salomo, cedars uit Libanon (kostbare naaldbomen) heeft geïmporteerd voor de bouw van deze synagoge. Binnen vind je in de grote gebedshal mudejar decoraties en Hebreeuwse inscripties. Aangrenzend vind je het kleine, maar interessante Museo Sefardi waar joodse kunst en artefacten worden tentoongesteld.

Locatie
Samuel Levi s/n

Openingstijden
Dinsdag – zaterdag: 09:30 – 18:30 uur
1 mei tot 30 oktober: 09:30-20:00 uur
Zon- en feestdagen: 10:00 – 15:00 uur
Gesloten op speciale feestdagen. Zie website.

Entreeprijs
€ 2,50
Zaterdag en zondag gratis

Mosque de Cristo de la Luz

Deze moskee uit de 10e eeuw is een van de oudste Moorse overblijfselen in Spanje. In de 10e eeuw eeuw waren er tien moskeeën in Toledo, maar alleen deze is bewaard gebleven. De moskee heeft maar een oppervlakte van iets meer dan 7,5 m. bij 8,6 m. Door de pilaren en bogen worden negen kleine onderdelen gevormd, waarboven een gewelf is beschilderd met geometrische patronen.

Locatie
Cuesta de las Carmelitas Descalzas, 10

Openingstijden
Winter: 10:00-18:00 uur
Zomer: 10:00-17:00

Entreeprijs
€ 1.90 (betalen in kantoortje aan de overkant van de straat)

Alcazar

Toledo’s Alcázar is een indrukwekkend gebouw, wat je kan vinden op het hoogste punt van de stad. Oorspronkelijk deed het dienst als een paleis. Later werd het ingenomen door de christenen en werd in de loop van de jaren verder gewerkt aan de constructie. Aan de noord-, oost-, zuid-, en westgevel kan men zien dat ze alle in een andere periode en stijl zijn opgetrokken. In de loop der eeuwen is de Alcázar vaak ten prooi gevallen aan branden, maar pas aan het einde van de Spaanse Burgeroorlog werd het volledig verwoest. Nu is daar niets meer van te zien, de Alcázar is compleet gereconstrueerd en herbouwd. Vandaag de dag zijn er kantoren van het Spaanse leger en een museum in gevestigd.

Locatie
Calle Union, s/n

Openingstijden
Maandag & dinsdag & donderdag – zondag: 11:00 -17:00 uur
Op woens- en feestdagen gesloten

Entreeprijs
€ 5

Hospital de Tavera

Net buiten de oude stad van Toledo vind je dit 16e-eeuwse ziekenhuis. Je zult hier weinig toeristen treffen omdat het vrij onbekend is. Zeker de moeite waard is een bezoek aan de kapel, de crypte, de eeuwenoude apotheek en de galerie met schilderijen van o.a. El Greco. Omdat er weinig bezoekers komen is het heel goed mogelijk dat je een privérondleiding krijgt door dit prachtige gebouw. Een ander idee is om zelf op je gemakje rond te slenteren, door de gedeeltes die ook zonder gids toegankelijk zijn.

Locatie
Calle Duque de Lerma, 2

Openingstijden
Maandag t/m zaterdag: 10:00-13:30 & 15:00-17:30 uur
Zondag: 10:00-13:00 uur

Entreeprijs
€ 4,50

Musea

Casa y Museo del Greco

De Spaanse schilder El Greco woonde een groot deel van zijn leven in Toledo. Dit museum probeert de kunstenaar in zijn context te plaatsen. Als je een bewonderaar bent van zijn werk dan is dit museum een aanrader.

Locatie
Paseo de Transito, s/n

Openingstijden
Zie website

Entreeprijs
€ 3

Museo de Santa Cruz

Lokaal museum over de geschiedenis van Toledo. Verschillende tentoonstellingen: archeologie, beeldende kunst en industriële voorwerpen. Met een uurtje ben je er wel uitgekeken, maar het is voor je inzicht in de geschiedenis van Toledo zeker een bezoek waard.

Locatie
Calle Miguel de Cervantes, 3
Website

Openingstijden
Maandag – zaterdag: 9:00-19:00
Zon- en feestdagen: 10:00 – 14:00

Entreeprijs
Gratis

Eten & Drinken

Tijdens je verblijf in Toledo lekker lunchen of dineren? Dat kan zeker bij een van de volgende restaurants.

Meson de la Orza

Goed restaurant met lokale keuken. Het is het verstandig om te reserveren vanwege de drukte.

Locatie

Calle Descalzos 5
Website

Restaurant LOCUM

Een klein, romantisch restaurantje met een uitstekende kok. De intieme sfeer verleidt tot urenlang tafelen.

Locatie
Calle Locum, 6
Website

Alqahira Rincon de Orient

Dit restaurant staat in de kooktraditie van het Midden-Oosten. Dat is goed te zien in het interieur. Goede bediening en heerlijk eten.

Locatie
Calle la Ciudad 7

Accommodaties

Je verblijf in Toledo met een nachtje verlengen? Dat kan heel goed, want Toledo biedt hele fijne accommodaties. Kijk bij de onderstaande hotels of er iets van je gading bij zit.

Hilton Buenavista Toledo*****

Dit hotel is gehuisvest in een 16e-eeuws paleis. Hier slaap je echt in de stijl van Toledo. Rondom het hotel vind je heerlijke tuinen voor een late avondwandeling. Omdat het hotel zich wat verder van het stadscentrum bevindt biedt het hotel een gratis pendeldienst aan naar het historisch centrum van Toledo. Er staat je gratis WiFi ter beschikking en ook kan je gebruikmaken van de zwembaden en spafaciliteiten. Kijk voor meer informatie en beschikbaarheid op de website.

Antidoto Rooms

Een van de hoogst gewaardeerde accommodaties in het centrum van Toledo. Leuk om te weten is dat Antidoto in een pand uit de 16e eeuw is gevestigd en mooie moderne kamers heeft met heerlijke bedden en een relaxte regendouche. Kijk voor meer informatie en beschikbaarheid op de website.

Abad***

Klein en eenvoudig hotel. De originele elementen van de oude smederij zijn hier en daar nog zichtbaar. Kijk voor meer informatie en beschikbaarheid op de website.

Sercotel Pintor el Greco****

Dit hotel kan je het best omschrijven met het woord: ‘rustiek’. Vroeger, in de 17e eeuw, was in dit pand een bakkerij gevestigd. Nu biedt het plaats aan mooie en schone hotelkamers waarin nog goed de originele details zichtbaar zijn. Zeer gunstig gelegen in het historisch centrum.
Kijk voor meer informatie en beschikbaarheid op de website.

Feestdagen

Houd met het plannen van je bezoek rekening met de feestdagen. Bijzondere feestdagen in Toledo zijn:
Semana Santa: 10 – 17 april
Corpus Christi: 16 juni
Virgen del Sagrario: 15 augustus
Virgen de Valle: 8 september

Bereikbaarheid

Toledo ligt op een half uurtje reizen van Madrid. Om het uur vertrekt er een trein vanaf het centraal station van Madrid. Een retourtje is verkrijgbaar vanaf €10.15. Kijk op de website van Renfe voor actuele tijden en prijzen.

Tips

  • Er zijn meer mooie plekken in de omgeving van Madrid de moeite waard om te bekijken, zoals Segovia.