Wanneer je rond de kerstdagen en/of nieuwjaar naar Madrid gaat, zal dit iets anders zijn dan dat je misschien gewend bent. Sneeuw zal je er hoogstwaarschijnlijk niet vinden, oliebollen ook niet. Wel zal er op sommige dagen een lekker zonnetje schijnen en is er wel een heel gezellig sfeertje! Ontdek hoe kerst in Madrid wordt gevierd en krijg wat leuke tips mee voor als je met kerst Madrid bezoekt.

Kerstsfeertje

Als je in Madrid bent tijdens de feestdagen, zal je omringd worden door lichtjes! Gebouwen worden prachtig versierd, pleinen geven licht en je zult enorme verlichte kerstbomen tegenkomen. Op het plein Puerta del Sol zal je de grootste kerstboom tegenkomen. Dit is een metalen boom die helemaal versierd is met lichtjes.

Zonnetje of sneeuw?

We kunnen je alvast verklappen dat je in de winter in Madrid weinig kans hebt op sneeuw. Helaas is er in december en januari ook niet erg veel zon, zoals bijvoorbeeld in de stad Valencia tijdens deze maanden. De gemiddelde temperatuur is tussen 3 en 10 graden Celsius in december en januari. De gevoelstemperatuur kan op sommige dagen een stuk lager zijn! Vergeet dus niet je dikke jas en een sjaal mee te nemen! Wil je eigenlijk wel de sneeuw opzoeken in Madrid? Sommige barretjes hebben een sneeuwmachine om het echte wintergevoel na te bootsen. Tip, op het plein Plaza de Jacinto Benavente kun je in ieder geval de sneeuwvlokjes zien vallen!

Kerstmarktjes

Op het prachtig versierde Plaza Mayor kun je de grootste kerstmarkt van Madrid vinden. Er worden hier voornamelijk kerstdecoraties, lichtjes, sieraden, cadeautjes etc. verkocht. Bij sommige kraampjes kun je ook wat te eten kopen! Ook worden er hier en bij andere kerstmarktjes ook veel gekke dingen verkocht, zoals kostuums en fel gekleurde pruiken. Op 28 december viert Madrid namelijk ‘El Día de los Santos Inocentes’. Dit is simpel gezegd een soort grapjesdag waarbij zo gek mogelijk verkleed mag worden! Eigenlijk kun je op bijna elke ‘plaza’ wel een kerstmarkt vinden!

Kersttour

Wil je je écht onderdompelen in de kerstsferen van Madrid en alle mooie verlichte plekjes bekijken? Ga dan mee op kersttour! De kersttour wordt gegeven in het Engels en begint aan de rand van het Retiropark. De tour gaat onder andere langs het kristallen paleis, de prachtig verlichte poort Puerta de Alcalá, Plaza de la Cibeles, Gran Vía, Malasaña, La Latina, Plaza de España, het koninklijk paleis en de kerstmarkt op Plaza Mayor. Daarnaast laten we je een heuse Spaanse kerststal zien en laten we je proeven van een Madrileense kerstdelicatesse. Tip: kleed je warm aan, want het kan koud worden! De kersttour wordt gedaan op een e-bike, is van 18:00 – 20:00 uur en kost €35,00 per persoon.

Boek kersttour

Tips!

  • Houd er rekening mee dat, indien je gedurende de kerst Madrid bezoekt, sommige restaurants en bars gesloten kunnen zijn en reserveren op 24 en 25 december is zeker aan te raden.
  • Ben je ook tijdens oud en nieuw in Madrid? Kom te weten hoe ze oudjaarsavond en nieuwjaarsdag in het magische madrid vieren.