Het koninklijk paleis in Madrid bevindt zich in het westen van het historische centrum. In totaal bevat het Palacio Real de Madrid meer dan 2800 kamers, die allemaal voorzien zijn van een rijkelijk versierd interieur. Op deze pagina vind je meer informatie over dit spectaculaire paleis.

Stukje geschiedenis

Op de plek van waar het paleis nu staat, stond vroeger het Antiguo Alcazar. Dit fort was eerst in het bezit van de Moren en later van de Christenen. Het fort werd verwoest tijdens een brand in 1734, waarbij ook zeker 500 schilderijen verloren zijn gegaan, van o.a. Velázquez, El Bosco, Van Dijck en Jan van Eyck. Het deel wat men wel heeft weten te redden is tegenwoordig te zien in het Prado Museum.

De bouw van het paleis

Het Palaecio Real de Madrid, in zijn huidige vorm, is slechts 250 jaar oud en werd in opdracht van koning Felipe V gebouwd. Het paleis werd opgebouwd uit kalksteen uit Colmenar en graniet uit Siena de Guadarrama, wat er voor zorgt dat het gebouw brandvrij is. Het ontwerp van het gebouw is gebaseerd op het paleis van Versailles in Frankrijk, het paleis waar Filips V het grootste deel van zijn jeugd heeft doorgebracht.

Bewoners van het paleis

De bouw van het paleis duurde zeventien jaar en de eerste bewoner was niet koning Felipe V, maar de beruchte Carlos III (in Nederland beter bekend als Karel III). Tot 1931 diende het paleis als thuisbasis van de Spaanse vorsten, waarvan Alfonso XIII de laatste was. Nu wordt het door de koninklijke familie van Spanje alleen nog voor officiële ceremonieën en koninklijke plechtigheden gebruikt. De rest van het jaar is het paleis open gesteld voor publiek en kunnen er verschillende kamers bezichtigd worden.

Bezichtiging van Palacio Real de Madrid

Het paleis heeft een oppervlakte van 135.000 vierkante meter. Enkele kamers en elementen die je kunt bezichtigen van het paleis zijn:

 • Plaza de la Armería – het plein van het koninklijk paleis, met aan de andere kant de kathedraal Santa María la Real de la Almudena. Hoewel het interieur van de kathedraal neogotisch is, is
  het exterieur van neo klassiek, wat past bij de stijl van het plein.
 • Salón de Columnas – Ceremoniezaal, met onder andere het ronde tafeltje waaraan koning Juan Carlos het verdrag ondertekende waarmee Spanje lid werd van de Europese Unie in 1986.
 • La Escalera Principal – het trappenhuis van het paleis, met een prachtige plafondschildering van Corrado Giaquinto.
 • Salón de Alabarderos – deze zaal van maar liefst 400m2 werd gebruikt als balzaal en als formele eetzaal.
 • Saleta de Porcelana – Porseleinzaal, waar in de muren en het plafond porseleinen elementen zijn verwerkt
 • Salón de Espejos – de Spiegelkamer, waar de kaptafel stond van de echtgenote van Carlos IV.
 • La Real Biblioteca – Koninklijke Bibliotheek opgericht door Maria Cristina de Borbón.
 • Salón de Gasperini – de aankleedkamer van de koning, één van de mooiste kamers van het paleis, waar nauwelijks iets aan veranderd is.
 • La Real Botica – Koninklijke Apotheek, waar medicijnen werden gemaakt, uitsluitend voor de koninklijke familie.
 • Salón del Trono – de Troonzaal, die niet is veranderd sinds 1737.
 • La Real Armería – Wereldwijd staat deze kamer bekend om haar belangrijke historische stukken, zowel Middeleeuwse wapens en harnassen vanaf de 13e eeuw die ooit aan koningen, en leden die tot het koninklijk huis behoorden, als schilderijen van Goya , Velázquez en Caravaggio.
 • Capilla Real – De Koninklijke Kapel wordt beschouwd als het meest mooie stukje architectuur van het paleis.

Leuk om te weten

Naast het koninklijk paleis in Madrid, aan de oostkant, ligt het Plaza de Oriente. Op dit plein vind je 44 standbeelden van Spaanse koningen van uit de Gotiek (periode vanaf 1130) tot aan de nederlaag van de Moren in de 15e eeuw. Deze standbeelden waren eigenlijk gemaakt om op het paleis te plaatsen, maar bleken hier echter te zwaar voor te zijn volgens de architecten.

Praktische informatie

Locatie
Calle Bailén
Website

Openingstijden
Maandag – zaterdag: 10:00 – 19:00 uur in de zomer en 10.00 – 18.00 in de winter
Zondag: 10:00 – 16:00 uur

Kosten
€ 14
€ 7 kortingstarief voor o.a. groepen en studenten
Gratis entree van maandag t/m donderdag als burger van een EU-land tussen 17.00 – 19.00 uur (in de winter van 16:00 – 18:00 uur)

Er staat vaak een lange rij bij het halen van een kaartje. Daarom raden wij het aan om online je kaartje te bestellen. Zo hoef je niet lang in de rij te staan en krijg je hier ook nog eens een digitale gids bij!

toegangskaartje madrid

Tips!

 • Combineer een bezoekje aan het koninklijk paleis in Madrid met een bezoek aan de kathedraal.
 • Er kunnen soms hele lange rijen ontstaan voor het koninklijk paleis, zeker wanneer de entree gratis is. Het is dan ook aan te raden om iets eerder te gaan wanneer je gebruik wilt maken van de gratis entree.
 • Iedere woensdag om 12.00 vindt er bij het koninklijk paleis, net als in Londen, een wisseling van de wacht plaats. Vooral op de eerste woensdag van de maand is het een indrukwekkend spektakel, waarin maar liefst 400 soldaten en 100 paarden van wacht wisselen. Leuk om een keer te zien!
 • Er is zoveel moois te zien in Madrid. Mocht je graag meer willen weten over verschillende hoogtepunten in Madrid, neem dan een kijkje op snuif cultuur.