Deze Hemingway route loop je bij voorkeur niet overdag, maar ’s avonds, bij wijze van een intellectuele en literaire kroegentocht. Don Hemingway, zoals de Madrilenen hem noemen, wist waar je moest zijn voor een goede maaltijd of een stevige borrel. Geef je avond een goede basis nadat je net als Ernest Hemingway hebt gedineerd met speenvarken uit de oven. Daarmee kan je de avond aan.

‘The most Spanish of all cities’

Hemingway verbleef regelmatig in Madrid, dat hij: ‘The most Spanish of all cities’ noemde. Hoewel hij veel steden in, en buiten Europa bezocht, kwam hij altijd terug in Madrid: in de late jaren 20, de laten jaren dertig en gedeeltes van de jaren vijftig tot en met zijn laatste bezoek, net voor zijn zelfmoord, in 1960. Met deze tour leiden we je langs zijn favoriete plaatsen en wellicht vang jij een glimp van Hemingway op en herleeft voor jou het Madrid van weleer. De route is zo’n 2,8 km en start met een maaltijd bij Botin. Natuurlijk staat het je volledig vrij naar eigen goeddenken van de route af te wijken.

Leuk om te lezen

Voordat je naar Madrid komt, kan je alvast Hemingways Madrid leren kennen, door een van de volgende werken van zijn hand te lezen.

The Sun also Rises, 1926
In het Nederlands is deze roman bekend onder de naam En de zon gaat op. Het boek wordt beschouwd als Hemingways beste werk. Het vertelt het verhaal van schrijvers die tussen de twee wereldoorlogen in Parijs verbleven, ook speelt een groot gedeelte van het verhaal zich af in Spanje, Pamplona. Als het verhaal op het eind loopt dineren de hoofdpersonen in Madrid.

Death in the Afternoon, 1932
Dit is een non-fictie boek wat gaat over de ‘kunst van het stierenvechten’ en Hemingway gaat dieper in op de aard van angst en moed aan de hand van dit thema.

The Capital of the World, 1936
Het verhaal speelt zich af in het Madrid van de jaren ’30. De hoofdpersoon van dit korte verhaal is Paco, een jonge ober. Hij droomt ervan een stierenvechter te worden. Over dromen en illusies die je hebt als je jong bent, maar die onherroepelijk verpletterd worden.

For Whom the Bell Tolls, 1940
Dit verhaal, in het Nederlands bekend als Voor wie de klok luidt, speelt zich af tijdens de Spaanse burgeroorlog aan de hand van de jonge Amerikaan Robert Jorden, gespecialiseerd in explosieven. Het boek bevat autobiografische elementen. Het einde is een prelude op Hemingways tragische dood in 1961.

Aan tafel met Hemingway

In het sinds 1725 bestaande restaurant Botin at Hemingway vaak. Het restaurant staat bekend om de geroosterde speenvarkens uit de 300 jaar oude oven. Ook liet hij er zijn personages uit The Sun also Rises eten. Neem in hun geest een glas of fles Rioja. Mocht je overvallen worden door sentimenten bij het zien van die schattige biggetjes, neem dan vooral iets anders, zoals buikspek, gamba’s of gegratineerde groente.

Locatie
Calle de los Cuchilleros, 17
Website

Doorzakken met Hemingway

Cerveceria Alemana
Na een heerlijk diner is het tijd voor een lekker biertje in een gezellige kroeg. In dit bierhuis hebben ze een groter dan gemiddeld bierassortiment. Je kunt er ook prima Madrileense tapas krijgen. In 1904 opende het zijn deuren en Hemingway kwam hier zo graag dat hij zijn eigen tafel had. De met hout beslagen bar en de vlindergestrikte obers zijn sindsdien niet veel veranderd.

Locatie

Plaza de Santa Ana, 6
Website

La Venencia
Dit is de hemel! Ja, de sherry-hemel, bedoelen we. Bij La Venencia loop je terug de geschiedenis in. Weinig plekken weten de authentieke sfeer van weleer vast te houden, maar hier lukt het nog steeds. Geen bar voor snelle cocktails en discoballen, maar een ingetogen sfeer. Probeer hier de kruidige en droge Manzanilla met een ziltige smaak.

Locatie

Calle Echegaray, 7
Website

Gran Via
Hemingway noemde dit Madrids antwoord op Broadway en Fifth Avenue. De grandeur van deze voorname straat is nog steeds merkbaar. Loop langs de Tryp Gran Via. Hier verbleef Hemmingway regelmatig.

Museo Chicote
Veel internationale celebs (Rita Hayworth, Grace Kelly, Frank Sinatra en Orson Welles sipten) hier van de vermaarde cocktails. Zo ook Hemingway en andere internationale journalisten. Je kunt kiezen uit een waslijst zalige cocktails, maar die zijn niet goedkoop.

Locatie

Gran Via, 12
Website

Westin Palace
We eindigen de tocht bij het Westin Palace, in Hemmingways dagen bekend als het Palace Hotel. Hier verbleef Hemingway vaak wanneer hij het zijn geliefde Prado bezocht. Doe als Hemingway en neem plaats aan de bar onder de indrukwekkende glas-in-lood-koepel en bestel een martini.

Locatie

Plaza de las Cortes, 7

Nog meer literair Madrid:

Wil je je tijdens je verblijf in Madrid verliezen in een bloedstollend verhaal? Lees dan The Flanders Panel van Arturo Perez Reverte uit 1990. Het is een misdaadroman die zich afspeelt in het huidige Madrid. De clou voor de moord in de 20ste- eeuw ligt in een 15e-eeuws Vlaams schilderij waarin twee adellieden schaak spelen. Vergelijkbaar met de boeken van Dan Brown.

Een ander boek dat zich afspeelt in Madrid is De Monnik van Matthew Lewis uit 1796. Dit boek vertelt het verhaal van duivelse teloorgang van Ambrosius, een kapucijner monnik en abt van een klooster in Madrid. Het is een van de meesterwerken van de Gotische literatuur.

Ook een aanrader is Oom Oswald van Roald Dahl uit 2003. In dit hilarische boek wordt het verhaal verteld van de excentrieke Oswald die in een klap schatrijk wil worden. De hoofdpersonen van het verhaal verblijven in Madrid.

Tips

  • Hou je wel van wat cultuur snuiven? Neem dan een kijkje op de pagina snuif cultuur en ontdek wat er nog meer voor moois en interessante gebouwen er zijn in Madrid.