Misschien dacht je dat Spanjaarden alleen van hartig houden met hun paella en tapas. Maar ze zijn ook echte zoetekauwen. Lekker een ijsje na de ‘comida’, de lunch of een bezoekje brengen aan een van de vele churrerías. Kom meer te weten over churros en ontdek de beste churrerías in Madrid.

Wat zijn churros?

Churros zijn (simpel gezegd) gefrituurde, zoete deegstengeltjes. De smaakt komt overeen met de Hollandse oliebollen. Churros kan je met een lading kristalsuiker eten of dippen in chocolade. Dit laatste heet ‘churros con chocolate’. Spanjaarden eten deze zoete lekkernij graag als ontbijt, maar ook zo rond zessen in de middag (de ‘Merienda’) is een goed moment. Bij sommige churrerías in Madrid kan je ook al in de ochtend heel vroeg (of einde nacht) terecht. Churros worden vaak gegeten in het najaar en de winter, maar in principe kun je ze het hele jaar door eten. De plekken waar je churros kunt halen, heten ‘churrerías’. Vaak kost een portie churros (ongeveer 6 stuks) tussen de 3 en 4 euro.

Churrerías

Een churrería is een soort barretje waar alles om churros draait. Je kunt er ‘droge’ churros eten, maar ook met suiker of chocolade. Vaak verkopen ze in een churrería ook ‘buñuelos’. Deze hebben nagenoeg dezelfde smaak als churros, maar verschillen in vorm. De buñuelos lijken meer op donuts qua vorm. Daarnaast kan een koffietje er niet bij ontbreken en vaak lepelen de Spanjaarden het chocoladekopje van de churros nog even uit. Magisch Madrid heeft de fijnste churrerías in Madrid voor je op een rijtje gezet.

Chocolatería San Gines

De bekendste churrería in Madrid is San Gines. Veel beroemdheden hebben hier een churootje in de chocolade gedoopt. San Gines is sinds 1894 een begrip in Madrid. Je zal nooit in een lege zaak aankomen. Het is er altijd super druk. Dit terwijl de churrería het hele jaar open is, 24 uur per dag. De zaak, in ouderwetse stijl, heeft twee verdiepingen en vooral de kelder is krapjes, maar gezellig. De kaart is simpel. Je bestelt 6 churros met of zonder chocolade of 2 porras met of zonder chocolade. Dit laatste zijn een soort grote, dikkere churros. Let op, een portie kan je makkelijk delen!

Locatie
Pasadizo San Ginés, 5
28013 Madrid
Website

Valor

Valor is een begrip in Spanje. Het staat bekend om al haar lekkere chocolaatjes. Naast truffels en bonbons kun je bij Valor ook terecht voor de churros. In Madrid is een aantal filialen van Valor te vinden, maar slechts een zit dicht bij het centrum. Op een paar minuten lopen van het bekende plein Puerta del Sol is een Valor te vinden. Hier is ook een terras waar je in de zomer gebruik van kunt maken.

Locatie
Calle del Postigo de San Martín, 7
28013 Madrid
Website

Tips

  • Ben je dol zoetigheden? In Madrid zijn er veel plekken waar je dan helemaal aan je trekken kan komen. Ontdek meer zoete lekkernijen op Dulces & zoetigheden.