Tot een decennium geleden was Madrid een van de goedkoopste steden van Europa. Sinds die tijd is er veel veranderd, maar het is nog steeds mogelijk om voor de spreekwoordelijke appel en het ei Madrid te ontdekken. Er zijn genoeg leuke bezienswaardigheden die gratis in Madrid bezocht kunnen worden. Vooral in het weekend zijn veel musea op bepaalde uren gratis toegankelijk. Dus als je platzak naar Madrid komt, hoef je niets te missen van al het moois. Ontdek de beste gratis tips op 10 x Gratis Madrid.

1. Museo del Prado

Op nummer 1 in de top 10 x gratis madrid: Museo del Prado. Het zonder twijfel meest fenomenale museum van Madrid opent haar deuren voor nop op maandag tot en met zaterdag van 18.00-20.00 uur. Op zondagen en feestdagen is het museum gratis van 17.00 tot 19.00 uur. Mocht je toevallig op 19 november of 18 mei in Madrid zijn, dan is het handig om te weten dat het Prado dan ook de hele dag gratis toegankelijk is.

Locatie

Paseo del Prado, s/n (zonder nummer)
28014 Madrid
Website

2. Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia

Ook dit geweldige museum is gratis in Madrid te bezoeken. Op maandag, woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag van 19.00 – 21.00. Op zondag kan je hier van 12.30 -14.30 uur gratis naar binnen, op dinsdag is het museum gesloten. Verder zijn er nog een aantal dagen dat het museum de hele dag gratis toegankelijk is, waaronder: 18 april , 18 mei, 12 oktober en 6 december.

Locatie

Calle de Santa Isabel, 52
28012 Madrid
Website

3. Caixa Forum Madrid

Dit Caixa (spreek uit: kaisja) Forum is van de buitenkant alleen al het bekijken waar. De architecten hebben een oud elektriciteitsstation (onderkant) gecombineerd met een geoxideerde ijzeren bovenkant. Het rood van het ijzer contrasteert met het groen van de indrukwekkende verticale tuin, dat een verbind vormt tussen de bebouwing en de ernaast gelegen Real Jardin Botanico. Hoewel het museum in principe gratis is, kan wel bij exposities een toeslag gevraagd worden.

Locatie

Paseo del Prado, 36
28014 Madrid
Website

4. Real Ermita de San Antonio de la Florida

Dit is de enige plek ter wereld waar de schilderingen van Goya zich nog bevinden waar hij ze heeft getekend. In deze neoklassieke kapel heeft Goya in 1798 de plafonds en toren van fresco’s voorzien. Op 13 juni wordt deze kapel bezocht door jonge ongetrouwde vrouwen die de heilige Antonio bidden om een man.

Locatie

Glorieta de San Antonio de la Florida, s/n (zonder nummer)
28008 Madrid
Website

5. Museo de America

Het naar expansie zoekende Spanje heeft een betrekkelijk lange en gecompliceerde relatie met de nieuwe wereld, Amerika. In dit museum, dat op donderdag van 14.00 uur én zondag gratis toegankelijk is, wordt deze relatie in perspectief gezet. Zo is er speciale aandacht voor de pre-Columbiaanse kunst en archeologie en wordt er aandacht geschonken aan wetenschappelijke ontdekkingen die de Europese expansiedrift verklaren.

Locatie

Avenida Reyes Católicos, 6
28040 Madrid
Website

6. Museum Arquelogico Nacional

Het Nationaal Archeologisch Museum beschikt over veel interessante tentoonstellingen, collecties en voorwerpen die behoorden tot de verschillende culturen die het Iberisch schiereiland en het Middellandse Zeegebied bevolkten, van de Oudheid tot meer recente perioden. Het museum is gratis in Madrid te bezoeken op zaterdag (vanaf 14.00 uur) en zondag. Verder kun je ook op 18 april, 18 mei, 12 oktober en 6 december gratis naar binnen.

Locatie

Calle de Serano, 13
28001 Madrid
Website

7. Parque del Retiro

De naam van dit park betekent ‘aangename afzondering’. Dit kan men er sinds 1869, toen het park werd opengesteld voor publiek vinden. Wandel door de lange lanen of ga er picknicken onder een van de hoge bomen. Veel straatperformers vermaken het publiek, maar het is goed mogelijk om een stil en onbewaakt hoekje te vinden. Zie de volgende pagina voor meer informatie.

Locatie

Plaza de la Independencia, 7
28001 Madrid

8. El Rastro

Dit is de grootste en populairste vlooienmarkt van Madrid en mag daarom niet ontbreken op de lijst van 10 x gratis madrid. De markt wordt opgezet langs Plaza de Cascorro and Ribera de Curtidores, tussen Calle Embajadores en Ronda de Toledo. Laat je verrassen door de diversiteit van het aanbod en laat je vooral niet verleiden tot een aankoop.

Locatie

Calle Ribera de Curtidores

9. Palacio Real

Het koninklijk paleis in Madrid is met de 3418 kamers het grootste koninklijke paleis van Europa. Het is het werkpaleis van de koning van Spanje, maar heeft voornamelijk een ceremoniële functie. Gratis entree van maandag t/m donderdag tussen 16.00 – 18.00 uur. De tuinen die bij het paleis horen zijn elke dag gratis te bezoeken op maandag t/m zaterdag tussen 10.00 – 19.00 uur en zondag tussen 10.00 – 18.00 uur.

Locatie

Calle Bailen, s/n (zonder nummer)
28071 Madrid
Website 

10. Museo Arte Publico

Het Museo Arte Público is een museum voor openbare kunst in Madrid, Spanje. Dit museum is gespecialiseerd in het tentoonstellen van kunstwerken die zich in de openbare ruimte bevinden, waaronder sculpturen, muurschilderingen en andere vormen van openbare kunst. Onder een brug staan 17 abstracte sculpturen die gratis te bewonderen zijn. Er staan onder andere werken van Miró, Chillida en Alforo.

Locatie

Paseo de la Castellana, 40
28046 Madrid
Metrohalte: Ruben Dario