10 x Gratis Madrid

Tot een decennium geleden was Madrid een van de goedkoopste steden van Europa. Sinds die tijd is er veel veranderd, maar het is nog steeds mogelijk om voor de spreekwoordelijke appel en het ei Madrid te ontdekken. Vooral in het weekend zijn veel musea op bepaalde uren gratis toegankelijk. Dus als je platzak naar Madrid komt, hoef je niets te missen van al het moois. We geven je hier 10 tips voor een zo goed als gratis verblijf in Madrid.

1. Museo del Prado

Het zonder twijfel meest fenomenale museum van Madrid opent haar deuren voor nop op maandag tot en met zaterdag van 18.00-20.00 uur en op zondag en feestdagen van 17.00 tot 19.00 uur. Mocht je toevallig op 19 november of 18 mei in Madrid zijn, dan is het handig om te weten dat het Prado dan ook de hele dag gratis toegankelijk is.

Locatie

Paseo del Prado, s/n (zonder nummer)
28014 Madrid
Website

2. Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia

Ook dit geweldige museum is voor niets toegankelijk op maandag, woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag van 19.00 – 20.00. Ook op zondag kan je hier van 15.00 – 19.00 gratis naar binnen. Verder zijn er nog een aantal dagen dat het museum de hele dag gratis toegankelijk is, waaronder: 18 april , 18 mei, 12 oktober en 6 december.

Locatie

Calle de Santa Isabel, 52
28012 Madrid
Website

Gratis Madrid

3. Caixa Forum Madrid

Dit Caixa (spreek uit: kaisja) Forum is van de buitenkant alleen al het bekijken waar. De architecten hebben een oud elektriciteitsstation (onderkant) gecombineerd met een geoxideerde ijzeren bovenkant. Het rood van het ijzer contrasteert met het groen van de indrukwekkende verticale tuin, dat een verbind vormt tussen de bebouwing en de ernaast gelegen Real Jardin Botanico. Hoewel het museum in principe gratis is, kan wel bij exposities een toeslag gevraagd worden.

Locatie

Paseo del Prado, 36
28014 Madrid
Website

4. Real Ermita de San Antonio de la Florida

Dit is de enige plek ter wereld waar de schilderingen van Goya zich nog bevinden waar hij ze heeft getekend. In deze neoklassieke kapel heeft Goya in 1798 de plafonds en toren van fresco’s voorzien. Op 13 juni wordt deze kapel bezocht door jonge ongetrouwde vrouwen die de heilige Antonio bidden om een man.

Locatie

Glorieta de San Antonio de la Florida, s/n (zonder nummer)
28008 Madrid
Website

5. Museo de America

Het naar expansie-zoekende Spanje heeft een betrekkelijk lange en gecompliceerde relatie met de nieuwe wereld, Amerika. In dit museum, dat op zondag gratis toegankelijk is, wordt deze relatie in perspectief gezet. Zo is er speciale aandacht voor de pre-Columbiaanse kunst en archeology en wordt er aandacht geschonken aan wetenschappelijke ontdekkingen die de Europese expansiedrift verklaren.

Locatie

Avenida Reyes Catolicos, 6
28040 Madrid
Website

6. Museum Arquelogico Nacional

Dit museum zou in december 2013 weer heropend worden, maar tot nu toe is dit niet gebeurd en is er nog geen nieuwe openingsdatum aangekondigd.

Locatie

Calle de Serano, 13
28001 Madrid
Website

7. Parque del Retiro

De naam van dit park betekent ‘aangename afzondering’. Dit kan men er sinds 1869, toen het park werd opengesteld voor publiek vinden. Wandel door de lange lanen of ga er picknicken onder een van de hoge bomen. Veel straatperformers vermaken het publiek, maar het is goed mogelijk om een stil en onbewaakt hoekje te vinden. Zie de volgende pagina voor meer informatie.

Locatie

Plaza de la Independencia, 7
28001 Madrid

8. El Rastro

Dit is de grootste en populairste vlooienmarkt van Madrid. De markt wordt opgezet langs Plaza de Cascorro and Ribera de Curtidores, tussen Calle Embajadores en Ronda de Toledo. Laat je verrassen door de diversiteit van het aanbod en laat je vooral niet verleiden tot een aankoop.

Locatie

Calle Ribera de Curtidores

9. Palacio Real

Het koninklijk paleis in Madrad is met de 3418 kamers het grootste koninklijke paleis van Europa. Het is het werkpaleis van de koning van Spanje, maar heeft voornamelijk een ceremoniële functie. Op woensdag is het paleis gratis toegankelijk.

Locatie

Calle Bailen, s/n (zonder nummer)
28071 Madrid

Palacio Madrid

10. Museo Arte Publico

Onder een brug staan 17 abstracte sculpturen die gratis te bewonderen zijn.
Er staan onder andere werken van Miró, Chillida en Alforo.

Locatie

Paseo de la Castellana, 40
28046 Madrid
Metrohalte: Ruben Dario

Comments are closed.