Het Museo Reina Sofia (museum van moderne kunst), voluit Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía, is onderdeel van de ‘Gouden Driehoek’ van Madrid; drie musea van wereldberoemde status gelegen aan de Paseo del Prado. De andere twee musea van de ‘Gouden Driehoek’ zijn het Prado museum en het Thyssen-Bornemisza Museum. Op deze pagina kom je meer te weten over het Museo Reina Sofia in Madrid.

Het gebouw

Het Museo Reina Sofía, museum van moderne kunst, bestaat sinds 1992 en is gehuisvestigd in een gebouw wat in de 18e eeuw een ziekenhuis was. De twee panoramische liften hoorden echter nog niet bij het gebouw, deze zijn er later aan toegevoegd. Het gebouw is verder uitgebreid in 2005, door de Franse architect Jean Nouvel. Deze futuristische aanbouw zorgde ervoor dat het museum maar liefst anderhalf keer zo groot werd. In het nieuwe gedeelte vind je onder andere het auditorium, de bibliotheek, de ruimtes voor tijdelijke tentoonstellingen en het restaurant van het museum.

De collectie

Vandaag de dag bestaat de collectie van het Reina Sofía museum uit meer dan 20.000 kunstwerken. Je vindt hier voornamelijk hedendaagse en modern kunstwerken. Veel van deze kunstwerken komen oorspronkelijk van het Prado museum vandaan. Twee verdiepingen van het gebouw zijn gewijd aan de vaste collectie van het Reina Sofía museum, waar ook kunstwerken van popart, minimal art en abstracte stromingen ondervallen. Op de andere twee verdiepingen worden voornamelijk tijdelijke tentoonstellingen getoond.

Het pronkstuk

Ieder museum heeft wel een pronkstuk, of meerdere, en zo ook het Museo Reina Sofia in Madrid; het schilderij ‘Guernica’ van de beroemde schilder Pablo Picasso. De schilder kreeg van de Spaanse regering de opdracht om een grote muurschildering te creeëren voor de Spaanse vertoning op de Wereldtentoonstelling in Parijs in 1937. De schilder liet zich inspireren door het bombardement op Guernica (een kleine stad in het Baskenland), tijdens de Spaanse burgeroorlog. Het schilderij laat de tragedie zien van de oorlog en het lijden van onschuldige burgers. ‘Guernica’ werd een anti-oorlog symbool en de belichaming van vrede. Het ging dan ook nadat het af was de wereld rond, om de Spaanse burgeroorlog onder de aandacht te brengen. Het kunstwerk werd vervolgens wereldberoemd.

Picasso wilde echter niet dat zijn werk in Spanje kwam te hangen, niet voordat de democratie hersteld was in het land. In 1981 werd het kunstwerk dan eindelijk naar Spanje gebracht en kreeg het een plaats in het Casón del Buen Retiro in Madrid, wat onderdeel was van het Prado museum. Het eerste jaar werd ‘Guernica’ door bijna een miljoen mensen bezocht! Vanaf 1992 is dit kunstwerk te bezichtigen in het Reina Sofía museum. Een ander bekend kunstwerk van Picasso dat in het Reina Sofía museum hangt is ‘Mujer en azul’ (vertaald vrouw in het blauw).

Andere bekende werken

Andere bekende artiesten waar je werken van kunt bezichtigen zijn Joan Miró en Salvador Dali. Miró’s raadselachtige ‘Portret II’ behoort, om zijn surrealistische elementen, tot één van de hoogtepunten van de collectie van het Reina Sofía museum. Een ander hoogtepunt is het ‘Landscapes at Cadaques’ van Dali. Een ander werk wat je niet mag overslaan is het ‘La tertulia del Café de Pombo’ (de bijeenkomst bij Café de Pombo). Dit schilderij dateert uit 1920 en is één van José Gutiérrez Solana’s meest iconische werken.

Locatie
Calle Santa Isabel, 52
28012 Madrid
Website

Openingstijden
Maandag 10.00 – 21.00
Woensdag t/m zaterdag 10.00 – 21.00
Zondag 10.00 – 14.30
Gesloten op 1 en 6 januari, 1 en 15 mei, 9 november, 24, 25 en 31 december.

Prijzen
Normaal ticket: €12,-
Gratis entree:
– Maandag 19:00 – 21:00
– Woensdag t/m zaterdag 19:00 – 21:00
– Zondag 12:30 – 14:30
– 18 april, 18 mei, 12 oktober en 6 december

Tips

  • Wil je graag alle drie de musea bezoeken van de ‘Gouden Driehoek’? Met de ‘Abono Paseo del Arte’ kun je alle drie de musea bezoeken voor €32. Kijk wel eerst even of je niet in aanmerking komt voor het kortingstarief van de musea, of eventueel ook gratis kunt, voor je deze pas daadwerkelijk aanschaft. De ‘Abono Paseo del Arte’ is bij zowel het Reina Sofía museum, het Prado museum en het Thyssen museum verkrijgbaar.
  • Ben je benieuwd naar wat er nog meer voor highlights zijn te zien in Madrid? Kijk dan even op de pagina bezienswaardigheden in Madrid.