Bijna geen stad ter wereld heeft twee voetbalclubs die nationaal en internationaal ontzettend succesvol zijn en een enorme fanbase hebben. Madrid is wel zo’n stad. ‘Atleti’, oftewel Atletico Madrid, draait de laatste jaren goed mee en is zelfs landskampioen geworden in 2014. Daarnaast hebben ze ook in 2018 de UEFA Europa League gewonnen.

Wanda Metropolitano Stadion

De Madrilenen voetballen sinds het najaar van 2017 in het Wanda Metropolitano stadion. Er kunnen zo’n 68.000 supporters in. Het stadion bevindt zich naast het vliegveld Adolfo Suárez Barajas en heeft zijn naam te danken aan het bedrijf Wanda group. Dit is een van de belangrijkste vastgoed-, sportinvesterings- en vrijetijdsfirma’s ter wereld is. Metropolitano is afkomstig van een van de namen van de oudere stadions van Atletico Madrid.

Tours Atletico Madrid

Wil je graag het stadion van Atletico Madrid van binnen zien en bekijken waar de sterspelers van Atleti zich voorbereiden voor de wedstrijd? Dat kan tijdens de Engelse of Spaanse rondleidingen (eventueel met gids). Daarnaast kun je ook naar het museum. Om er zeker van te zijn dat je een kaartje voor het museum en/of de begeleidende tour in het stadion hebt, is het handig om je tickets online te bestellen op de website van Atletico Madrid zelf.

Locatie
Avinguda de Luis Aragones 4
28022 Madrid
Website

Openingstijden
Rondleiding met gids
Maandag t/m donderdag: 11.30, 13.00, 15.30 en 17.00 uur
Vrijdag: 11.30 en 13.00 uur

Stadionbezoek zonder gids
Vrijdag: 15.30 tot 17.00 uur
Zaterdag, zondag en feestdagen: 11.00 -13.00 uur en 15.30 tot 17.00 uur

Prijs
Rondleiding door het stadion
€ 22,00: vanaf 14 jaar
€ 16,00: 4 t/m 13 jaar
Gratis: 0 t/m 4 jaar

Tickets voor de wedstrijd

Om de echte Atleti experience te ervaren, kun je natuurlijk ook een wedstrijd bezoeken. Kaarten variëren tussen de € 20,00 en € 180,00. De ticketprijs is afhankelijk van de tegenstander en de plaats in het stadion. Tickets kunnen worden gekocht op de websites van Atletico Madrid en de Spaanse Ticketmaster. Let er wel op dat je meestal een creditcard nodig hebt om via de Spaanse websites te kunnen bestellen. Tot slot kunnen tickets ook aan de kassa bij het Wanda Metropolitan stadion worden gehaald. Dit kan meestal een week voorafgaand aan de wedstrijd.

Bereikbaarheid

Het is mogelijk om met openbaar vervoer naar het stadion te gaan. Via Moovit kun je gemakkelijk berekenen hoe je precies vanaf jouw vertrekplaats bij het stadion komt.

Stukje geschiedenis

In 1903 werd Atletico Madrid opgericht door drie studenten uit het Baskenland. De club ontstond namelijk als dochterclub van een Baskische club. Pas zeventien jaar later werd de club onafhankelijk. De eerste wedstrijd werd gespeeld op een leeg veldje achter het bekende Retiro park. In de eerste jaren schommelde de club tussen de eerste en tweede divisie. De jaren zeventig waren heel succesvol. Er werden veel prijzen gewonnen. De club heeft tot halverwege 2017 in het stadion Estadio Vicente Calderón gespeeld en heeft sindsdien een nieuw stadion Wanda Metropolitano. 1996 was een succesvol jaar voor de club. Het was namelijk de eerste keer dat ze ‘de dubbel’ wonnen, wat het landskampioenschap en de bekercompetitie inhoudt. In 2011 werd de Argentijn Diego Simeone trainer van de club. Onder hem werden er weer veel prijzen gewonnen, zoals het landskampioenschap na ruim achttien jaar en in 2018 de UEFA Europa League.

Tenue

Atletico Madrid speelt al enige tijd in dezelfde kleuren, namelijk rood, wit en blauw. Ze dragen een rood-wit gestreept shirt, een blauwe broek en rode sokken. In Spanje bestonden vroeger matrassen met een rood-wit gestreepte hoes. Het Spaanse woord voor matras is ‘colchón’. Hier stamt de bijnaam van de club vanaf, namelijk ‘Los Colchoneros’. Het uit-tenue wisselt per seizoen.

Tips

  • Wil je graag meer te weten komen over Real Madrid? Neem dan een kijkje op deze pagina.