De stierengevechten arena in Madrid, Las Ventas, staat aan de rand van de wijk Salamanca en is de grootste van heel Spanje en de op twee na grootste van de hele wereld. Deze plaza de toros, gebouwd in neomudejar (moorse) stijl, biedt plek voor ongeveer 25.000 man. Kom meer te weten over dit gebouw.

De bouw

Plaza De Toros Las Ventas is niet de eerste arena van Madrid waar stierengevechten plaatsvinden. Voor de bouw, die begon in 1922, vonden de ‘corridas’ (stierengevechten) plaats in de ‘Carretera de Aragon’ arena. Deze bood echter niet meer genoeg plaats, toen het stierenvechten steeds populairder werd. De oude arena uit 1874 werd vervangen door Las Ventas, waarvan de bouw maar liefst 12 miljoen pesetas kostte (omgerekend €72.125). In 1929 werd de bouw van de nieuwe stierengevechten arena afgerond.

De opening

De eerste keer dat Las Ventas werd gebruikt was twee jaar later, op 17 juni 1931. De hele arena zat vol; iedereen wilde het eerste stierengevecht in de nieuwe arena aanschouwen. Na afloop van het stierengevecht moest Las Ventas echter de deuren weer sluiten, vanwege de slechte staat van het terrein. In oktober werd de arena heropend en was het klaar voor het eerste stierengevechten seizoen, dat in Spanje plaats vindt van maart tot oktober. Tijdens de Spaanse burgeroorlog (tussen 1936 en 1939) was Las Ventas wederom gesloten.

Verbod

Hoewel het op de Canarische eilanden en in Catelonië verboden is, vinden er in andere delen van Spanje en ook in Madrid, nog wel stierengevechten plaats. In 2013 heeft zelfs een meerderheid van het Spaanse parlement een voorstel goedgekeurd om stierenvechten een culturele status te geven. In totaal worden er in Spanje jaarlijks nog zo’n 2000 stierengevechten georganiseerd.

Tour

Wil je de stierengevechten arena van binnen zien? Dan is dit alleen mogelijk door een tour te nemen (of door een keer naar een stierengevecht gaan natuurlijk). Voor €15 (voor kinderen €12) mag je dan met een audioguide door de arena lopen. Een persoonlijke rondleiding kost €40 per persoon wanneer je samen met iemand één iemand anders. Hoe groter de groep, hoe lager de prijs wordt per persoon.

Museum

De stierengevechten arena beschikt ook, sinds 1951, over een eigen museum waar je meer te weten kunt komen over de geschiedenis van het stierenvechten. Zo is er een hele collectie van objecten die tijdens een stierengevecht worden gebruikt te bezichtigen, waaronder ook de kleding van matadoren. Ook zijn er schilderijen te bewonderen die met het stierenvechten te maken hebben, waarvan enkele zijn geschilderd door de beroemde Spaanse schilder Francisco Goya.

Locatie
Calle Alcalá 237
Website

Openingstijden Las Ventas Tour
Dagelijks van 10.00 – 18.00 uur
Gesloten op 25 december en 1 januari

Op dagen dat er een stierengevecht plaats vindt is het tot 4 uur voor de aanvang van het stierengevecht mogelijk een tour te nemen.

Openingstijden museum
Maandag t/m vrijdag 9.30 – 14.30 uur

Tips

  • Las Ventas biedt combinatietickets aan via de website. Zo kun je voor een Spaanse ervaring, eerst een tour maken in de stierengevechten arena en daarna een Flamenco show bijwonen (inclusief een diner of drankje) in ‘Café Chinitas’ of ‘Torres Bermejas’.
  • Wil je graag nog andere cultuur historische gebouwen ontdekken in Madrid? Neem dan een kijkje op snuif cultuur.