Wie zegt dat je in Madrid alleen maar kunt genieten van kunst en cultuur heeft het bij het verkeerde eind. De stad heeft veel tuinen en parken waarin je je heerlijk kunt ontspannen. Vooral in de zomermaanden als het erg warm kan worden in de stad is het heerlijk om in de middag te genieten van de schaduw. Doe een dutje, bekijk de kunsten van de straatartiesten of observeer de andere bezoekers die samen met jou wat verkoeling zoeken onder de bomen. Lees meer over de parken in Madrid.

Parque del Buen Retiro

Dit park met zijn ontelbare fonteinen bood ooit plaats aan het paleis van Filips IV. Nadat dit paleis had plaatsgemaakt voor een park was het lange tijd in handen van het Spaanse koningshuis en bood het de edellieden de mogelijkheid om zich in de bescherming van al het groen te ontspannen. Sinds 1868 is het park open voor publiek.

Paleis van glas

Het meest in het oog springende bouwwerk is het Palacio Cristal uit 1887. Ontworpen door Ricardo Velasquez Bosco, moest deze ‘kas’ (want dat is het eigenlijk) fungeren als een wintertuin voor botanische planten. Daarnaast trekt ook de kunstmatige vijver veel bezoekers. Je kan er namelijk roeibootjes huren, hoe romantisch. Voor de prijs hoef je het niet te laten (€ 4,50). Peddel naar het midden en geniet daar van het kabbelende water, de rust en de zon.

Herdenkingsbos

Het park biedt ook plaats aan het Bosque del Recuerdo (herdenkingsbos) waar de 191 slachtoffers van de aanslagen van Madrid 2004 worden herdacht. Voor elk slachtoffer is een olijf- of Cyprusboom geplant. Per jaar wordt dit bos voller en rijker gevuld. Het is de moeite waard om een bezoek te brengen aan deze beladen plaats.

Picknicken

Omdat er zoveel speeltuinen zijn verspreid door het hele park is het heerlijk om met je kinderen hier een luie middag door te brengen. Neem zelf plaats onder een van de vele bomen of op een bankje, breng een tas met picknickspulletjes mee en iedereen heeft het opperbest naar zijn zin.

Retiro op zondag

Ben je in de periode mei tot oktober in Madrid? Let dan op: van eind mei tot begin oktober op zondagmiddag worden er gratis concerten gehouden in de muziekkapel. Verder zijn er op zondag ook gratis poppenkastvoorstellingen en worden er regelmatig vrij toegankelijke ‘work-out’ lessen aangeboden.

Lees hier meer over het Retiro park.

Jardin Botanico

Deze tuin heeft een lange geschiedenis. In 1755 werd de tuin op een ander locatie geopend door koning Ferdinand VI. Toentertijd werd er gestart met een collectie van 2.000 planten, alle verzameld door botanist en chirurg Jose Quer y Martinez. Ook in de huidige tuin wordt zijn gedachtenis in ere gehouden, zijn standbeeld is in deze tuin te vinden. In 1774 beval Charles III dat de tuin verplaatst moest worden naar de huidige locatie. De aangestelde architect verdeelde de tuin onder in drie delen, waardoor de planten gerangschikt konden worden volgens de moderne classificatietheorie van Linnaeus. De collectie is nu de grootste van Spanje en bevat nu meer dan een miljoen plantensoorten.

Rondslenteren

In deze tuin ga je niet onder een boom zitten en luieren, maar je slentert onder de hoge bomen door en neemt plaats op de her en der geplaatste bankjes.

Openingstijden
Geopend alle dagen behalve Kerst en nieuwjaarsdag. Van 10.00 tot: 18.00 november en februari/19.00 maart/20.00 april/21.00 mei – augustus/20.00 september/19.00 oktober

Prijs
€ 4,00 (op dinsdag gratis entree)

Locatie
Plaza de Murillo 2
Website

Campo del Moro

Dit is ook één van de schitterende parken in Madrid en is gelegen achter het koninklijk paleis. Het heeft de naam waarschijnlijk te danken aan het feit dat deze locatie de legerplaats was van het Moorse leger tussen 1100 en 1200. Campo del Moro is een historische tuin en in het tuinontwerp kan je zien dat deze tijdens twee verschillende modes is ontworpen. Het was aanvankelijk aangelegd in een geometrische design, maar toen de tuin jaren later gerenoveerd werd, was de Engels tuin erg in de mode. Beide invloeden zijn duidelijk terug te zien.

Schelpenfontein

In dit park kun je je ook heerlijk ontspannen onder de grote bomen – veel zijn ouder dan 170 jaar. Het pronkstuk van het park is de sierlijke Fuente de las Conches – Schelpenfontein. Omdat de meeste mensen uitwijken naar het Retiro-park is het hier relatief rustig. Er is maar een ingang die kun je vinden op onderstaand adres.

Locatie
Paseo Virgen del Puerto
Website

Parque De el Capricho de la Alameda de Osuna

Een ander heerlijk park is het Capricho-park in het noordwesten van Madrid. Het historische park ademt in alle hoeken een andere sfeer. Doordat je in het water paviljoens, ruïnes, waterpartijen en watervalletjes vindt, is dit park echt anders dan de andere parken in Madrid. Hier zul je ook niet veel toeristen tegenkomen, omdat het nogal onbekend is voor het grote publiek. Vooral in de lente, wanneer de bomen en struiken uitlopen, is dit echt een hemelse plaats.

Locatie
Paseo Alameda de Osuna 25

Madrid Rio

Dit is niet zozeer een tuin, maar een 10 kilometer lange groene strook door de stad. Eens een rivier en nu verbindingsstuk tussen andere groene eilanden in de stad. Een heerlijke plek voor een bezoek aan een speeltuin met de kinderen, een lange wandeling, of om heerlijk te sporten.

Drie verborgen tuinen

Hoe heerlijk is het om je af en toe volledig terug te trekken uit het stadsgedruis. Deze geheime tuinen zijn relatief onbekend. Je kunt er dus vaak genieten van de stilte, terwijl de stad doordendert.

Príncipe de Anglona Garden

Op de hoek van de Plaza de la Paja ligt deze 18e-eeuwse botanische tuin verscholen. Geopend voor publiek.

Openingstijden
Winter 10.00 – 18.30/zomer 10.00-20.45

Locatie
Calle Principe de Anglona, 1

Huerto de las monjas

Nummer 7 van Calle Sacramento biedt toegang tot deze tuin. Als je de smalle steeg met aan weerszijden moderne gebouwen volgt, kom je uit bij deze charmante tuin. Dit is een pareltje uit gouden tijden.

Locatie
Calle Sacramento 7
Website

Reina Sofía National Museum en Art Centre

Deze tuin hoorde vele jaren bij het San Carlos Hospital. Prachtige bomen en fonteinen Nu is deze tuin geïsoleerd tegen de stadsgeluiden en word je omgeven door kunstwerken.

Locatie
Calle de Santa Isabel 52

Tips

  • Als je het leuk vindt om nog wat wandeltips mee te krijgen over verschillende tuinen en parken in Madrid neem dan een kijkje op wandelen in Madrid.