Midden in de heuvels, verscholen tussen de bossen en bergen van de Sierra de Guadarrama, is El Escorial te vinden. Dit klooster wordt ook wel gezien als een achtste klassiek wereldwonder en dat is zeker niet voor niks! Ontdek op deze pagina waarom dit gebouw zo bijzonder is én waarom Felipe II ervoor heeft gekozen om het op deze specifieke plek te laten bouwen… Dit is El Escorial, het machtige klooster van koning Felipe II, een monument vol koninklijke rijkdom en legendes.

Een paleis, een klooster… en een symbool van macht

Toen Felipe II El Escorial in de 16e eeuw liet bouwen, had hij iets groters voor ogen dan alleen een residentie. Een koninklijk paleis, een basiliek, een klooster en een grafkelder in één. Tijdens de bovenstaande rondleiding ontdek je enkele van deze indrukwekkende ruimtes van dit klooster en krijg je een inkijkje in wat zich achter de muren heeft afgespeeld! Je ziet met eigen ogen waar de Spaanse koningen begraven liggen en de wereldberoemde bibliotheek. Hier bracht Felipe II uren door met lezen en studeren, omringd door zijn kostbare boekencollectie die er vandaag de dag nog steeds te bewonderen is.

De tuinen van El Escorial

Rondom het gebouw van El Escorial kan je prachtige tuinen vinden. Deze zijn aangelegd in geometrische vormen, met perfect gesnoeide hagen, sierlijke fonteinen en zichtlijnen die uitkomen op de bergen van de Sierra de Guadarrama. De tuinen vormen een sterk contrast met de sobere architectuur van het klooster zelf, waar binnen alles streng en stil is. Felipe II kon vanuit zijn kamer op deze tuinen uitkijken, iets wat hij erg graag deed wanneer hij bijvoorbeeld ziek was. Voor bezoekers van nu zijn de tuinen een fijne plek om even tot rust te komen, te wandelen of simpelweg van het uitzicht te genieten. De architectuur van El Escorial is in een sobere renaissancestijl. Geen overbodige versieringen, maar juist rust en orde. Toch voelt het nergens saai; de lange gangen en de indrukwekkende binnenplaatsen zorgen voor een interessante sfeer.

Poort naar de hel

Koning Felipe II liet El Escorial met een bewuste keuze bouwen op de plek waar het vandaag de dag zich nog steeds bevindt. Op deze plek zou er volgens hem een ‘helse energie’ aanwezig zijn. Hij wilde dus per se El Escorial op deze plek hebben, zodat deze energie dus als het ware geblokkeerd zou worden. De vorm van het gebouw versterkt dit idee. El Escorial heeft namelijk de vorm van een groot rooster of grill. Dit verwijst naar Sint-Laurentius, een heilige die volgens de overlevering op zo’n rooster is gemarteld (levend geroosterd). El Escorial is aan hem opgedragen. Sommige mensen geloven ook dat de vorm een symbool is om het kwaad ‘op te sluiten’. Alsof de architectuur zelf een soort val is, die ervoor zorgt dat de ‘helse energie’ onder het gebouw niet kan ontsnappen. Felipe II zou dit expres zo hebben laten ontwerpen om de poort naar de hel af te sluiten. Verder zijn er in het gebouw zelf ook vele mysterieuze dingen aan de hand, zo beweren sommige mensen dat ze schimmen door de lange gangen hebben zien zweven… Ook is er een bloedvlek op een muur te zien die nooit helemaal verdwijnt. Waar of niet, een mysterieuze sfeer hangt er zeker.

Vallei van de Gevallenen

Niet ver van El Escorial kan je de herdenkingsplaats Vallei van de Gevallenen vinden. Vanaf grote afstand zie je het grootste kruis ter wereld van 150 meter hoog (!) al uitsteken. Onder dit kruis bevindt zich een basiliek, uitgehouwen in de rotsen. Deze plek werd gebouwd om slachtoffers van de Spaanse Burgeroorlog (1936 – 1939) te herdenken. Het monument werd gebouwd in opdracht van Francisco Franco. Hij was generaal en leider van de nationalistische troepen tijdens de Spaanse Burgeroorlog en daarna tot zijn dood in 1975 dictator van Spanje. Ook Franco zelf werd later in Vallei van de Gevallenen begraven, maar dit leverde veel discussies op in Spanje. Dit kwam doordat Franco tussen de slachtoffers van de oorlog lag en veel mensen vonden dat een dictator geen ereplaats verdient op een plek die bedoeld was voor herdenking. Om deze reden werd zijn lichaam in 2019 verplaatst naar een begraafplaats in de buurt van Madrid, waar hij nu naast zijn echtgenote Carmen Polo rust.

Bereikbaarheid van El Escorial

El Escorial ligt op slechts 45 kilometer van Madrid en is eenvoudig te bereiken. De trein vanuit Madrid-Chamartín brengt je rechtstreeks naar het stadje San Lorenzo de El Escorial. Vanaf daar is het een korte wandeling naar het klooster. Ook rijden er bussen vanaf Intercambiador de Moncloa. Wie liever met de auto gaat, kan in drie kwartier vanaf Madrid naar El Escorial rijden en parkeren in de buurt van het complex.

De beste tijd om El Escorial te bezoeken

El Escorial is op elk moment van het jaar indrukwekkend, maar de mooiste seizoenen om te bezoeken zijn de lente en herfst, wanneer de natuur rondom het klooster op zijn mooist is en de temperaturen lekker zijn. Houd er rekening mee dat het in de zomer warm en druk kan zijn.

Praktische informatie

  • Avenida Juan de Borbón y Battemberg
    28200 San Lorenzo de El Escorial Madrid
  • Oktober t/m maart
    Dinsdag t/m zondag: 10.00 – 18.00
    April t/m september
    Dinsdag t/m zondag: 10.00 – 19.00
    Maandag: gesloten
  • Algemeen: €34,50
    Kinderen (tot 16 jaar) en 65+: €31,50
    Kinderen (tot 5 jaar): gratis

Fijn om te weten

  • De loketten en de toegang tot het klooster sluiten een uur voor sluitingstijd.
  • Je kan kiezen tussen een Engels- en een Spaanstalige tourgids.
  • Vanaf het centrum van Madrid is El Escorial 50 km rijden. Dit komt neer op ongeveer een uurtje reistijd met de auto.

Tips

  • Op woensdag en zondag tussen 15.00 en 19.00 heb je gratis toegang tot El Escorial! Zeker handig om te onthouden als je van plan bent dit museum te bezoeken. Houd er wel rekening mee dat het erg druk zal zijn en waarschijnlijk lang in de wachtrij zal staan.
  • Nog op zoek naar een leuke activiteit? Bezoek een Flamenco Show! Laat je meevoeren door de passie van de Spaanse gitaar en opzwepende dans, we hebben de beste flamenco shows voor je op een rijtje gezet.