Segovia is de hoofdstad van de gelijknamige provincie in de autonome regio Castilla y León (in het Nederlands Castillië en León), dat op ongeveer 90 kilometer ten noordwesten van Madrid ligt. De oude stad staat voornamelijk bekend om het Romeinse aquaduct, waardoor het sinds 1985 op de Unesco-Werelderfgoedlijst staat.

Segovia

Geschiedenis

‘Stad der overwinning’

Segovia is een bijzondere stad met een rijke geschiedenis. De stad heette ooit Segobriga, een naam die waarschijnlijk dateert uit de tijd dat de Kelten zich hier vestigden. ‘Sego’ betekende overwinning en ‘briga’ stad, samengevoegd betekende het dus ‘stad der overwinning’. In de Romeinse tijd veranderde de naam naar Segovia en ontwikkelde de stad zich tot een handelscentrum voor wol en textielproducten. Ook werd in deze periode het beroemde aquaduct gebouwd. De stad was echter ook een tijd verlaten denkt men, na de Moorse overheersing. Dit omdat hier weinig van terug te vinden is, hoewel dit in vele andere steden van Spanje wel het geval is. Wel schijnen de Moren stenen meegenomen te hebben van het aquaduct voor eigen bouwwerken en lijkt het Alcázar, het kasteel van Segovia, gebouwd te zijn op Moorse fundamenten.

Economische groei

De herbevolking van Segovia kwam uiteindelijk weer op gang na de herovering van Toledo door Alfons VI, koning van Castillië en León. De stad kende tegen het einde van de middeleeuwen een periode van grote welvaart; de stoffenhandel was ondertussen uitgegroeid tot één van de machtigste van het land. Dit trok veel mensen aan van buiten, die besloten zich in Segovia te vestigen. Zo leefden er Moren, Christenen en Joden naast elkaar, die samen voor de economische groei van de stad zorgden tijdens de 16e eeuw. De rijkdom van de stad resulteerde in een prachtige, eigen gotische architectuur, waarvan de kathedraal van Segovia een goed voorbeeld is.

In verval

Tegen het einde van de 16e eeuw raakte de stad echter in verval en ging het inwonersaantal van 27.500 naar 8000. Een geleidelijke economische verbetering vond plaats in de 19e en 20e eeuw, maar vandaag de dag moet de stad het voornamelijk hebben van het toerisme.

Bezienswaardigheden

Aquaduct

Het aquaduct van Segovia is één van de best bewaarde van Spanje, dat gebouwd is door de Romeinen, ergens tussen de tweede helft van de 1e eeuw en het begin van de 2e eeuw. Het bouwwerk is niet te missen aangezien het ongeveer 28 meter hoog is en door een deel van het centrum loopt, over het Azoguejo plein. Het is dan ook een belangrijk symbool van de stad en is zelfs verwerkt in het stadswapen. Het aquaduct is 728 meter lang en telt 168 (dubbele) bogen en diende om water uit het Fuenfría gebied, een koele bron in de heuvels op ongeveer 15 kilometer afstand, naar de stad te voeren. Het geheel is opgetrokken uit 24.000 granietblokken, zonder gebruik van cement of iets dergelijks (enkel sluitstenen)!

Nadat de Moren een deel van het aquaduct hadden verwoest is het in de 15e eeuw gerestaureerd en heeft het aquaduct nog eeuwenlang gefunctioneerd na behoren. Uiteindelijk is het aquaduct dusdanig beschadigd geraakt door milieuvervuiling en erosie en kon het niet meer gebruikt worden. Wel probeert men het bouwwerk zo goed mogelijk te behouden. Sinds 1997 is het Plaza de Azoguejo dan ook als voetgangersgebied verklaart en wordt het verkeer omgeleid.

aqueduct segovia

De legende van de Duivelsbrug
Leuk weetje, het aquaduct heeft de bijnaam ‘Puente de Diablo’, ofwel ‘duivelsbrug’. De legende van deze ‘duivelsbrug’ vertelt het verhaal over de duivel die het aquaduct in één nacht bouwde, in ruil voor de ziel van een jonge vrouw. Hij redde het echter niet om de laatste steen te leggen voor dageraad en dus was de vrouw gered. Men zegt dat de gaten die in de stenen te zien zijn afdrukken zijn van het werk van de duivel.

Alcázar

Gelegen op een rots in het oude centrum ligt het Alcázar, het kasteel (ook wel koninklijk Paleis genoemd) van Segovia. Deze werd gebouwd in de 12e eeuw nadat koning Alfons VI Segovia had veroverd van de Moren. Men denkt dat er in de Romeinse tijd een fort stond in de plaats van het kasteel. Het Alcázar werd in de eeuwenoude documenten daterend van de Romeinse tijd namelijk al vernoemd. Daarnaast zijn er bij opgravingen granietblokken gevonden, die ook gebruikt zijn voor de bouw van het aquaduct. Sinds de bouw van het kasteel, is het echter minstens twintig verbouwingen ondergaan. Zo werd het kasteel tijdens de regeringsperiode van koning Juan II (1405-1454), uitgebreid en werd er de beroemde ‘Juan II toren’ toegevoegd aan het gebouw. Felipe II (1556-1598) zorgde voor de huidige constructie van het kasteel en voegde leien daken en torenspitsen aan het geheel.

Het kasteel diende ook nog een periode als staatsgevangenis, voordat Karel III er in 1764 een artillerieschool in vestigde. In 1862 werd het kasteel bijna in zijn geheel door een grote brand verwoest. Ongeveer twintig jaar later werd het kasteel herbouwd, in een meer romaanse bouwstijl. In 1931 werd het Alcázar tot historisch monument verklaard en is het als museum, met vele prachtig ingerichte zalen, te bezichtigen. Het Alcázar is één van de meest beroemde kastelen van Spanje en dat is te wijten aan het feit dat veel Spaanse koningen hier hebben gewoond. Daarnaast is Isabel hier in 1474 uitgeroepen tot koningin van Castilië en trouwde Felipe II hier met zijn vierde vrouw.

Leuk weetje: Er wordt gezegd dat het Alcázar ter inspiratie diende voor het kasteel van Assepoester van Walt Disney.

BEZOEKERSINFORMATIE
Van oktober t/m maart is het Alcázar dagelijks geopend van 10.00 – 18.00 en van april t/m september van 10.00 – 19.00.

  • Entreeprijs: €5 voor het kasteel en het museum, €2 voor de Juan II toren
  • Kortingstarief: €3
  • Gratis toegang tot het kasteel en het museum iedere dinsdag van 14.00 – 16.00 (met uitzondering van feestdagen)

Adres
Plaza Reina Victoria Eugenia

Kathedraal

De Catedral de Santa María de Segovia, oftewel de kathedraal van Segovia, werd gebouwd tussen 1525 en 1577 en staat ook sinds 1985 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het gebouw staat op het centrale plein van Segovia, het Plaza Mayor. Het is één van de laatste kathedralen van Europa die in gotische bouwstijl is opgetrokken; aan het einde van de 16e eeuw werden gebouwen voornamelijk gebouwd in renaissancestijl. De kathedraal en het bijhorende klooster, werden ontworpen door Juan Gil de Hontañón. Zijn zoon Rodrigo Gil de Hontañón zette het werk van zijn vader voort en beiden liggen dan ook begraven in het klooster.

De koepel is echter pas later voltooid (in 1630 door Pedro de Brizuela) en wijkt dan ook af van de laat-gotische stijl. De kathedraal heeft ook een eigen museum, waar je onder andere een collectie van goud en zilverwerk van de 15e tot aan de 18e eeuw kunt bezichtigen. Ook staat er een koets in het museum en meerdere altaarstukken.

BEZOEKERSINFORMATIE
Van oktober t/m maart is het Alcázar dagelijks geopend van 9.30 – 17.30 en van april t/m september van 9.30 – 18.30.

• Entreeprijs: €3 (inclusief toegang tot het museum en klooster)
• Gratis toegang op zondag van 9.30 – 13.15 (het museum en klooster zijn dan wel gesloten)

Adres
Calle Marqués del Arco, 1

Kathedraal segoviaa

Musea

Museo de Segovia

Wil je meer te weten komen over de geschiedenis van Segovia, neem dan vooral een kijkje in dit museum. Het museum bevat artefacten, modellen en kunst die te maken hebben met de geschiedenis en cultuur van de stad en de omliggende regio.

BEZOEKERSINFORMATIE
Van oktober tot juni geopend van dinsdag t/m zaterdag van 10.00 – 14.00 en van 14.00 – 19.00 en van juli t/m september van dinsdag t/m zaterdag van 10.00 – 14.00 en van 17.00 – 18.00. Op zondag geopend van 10.00 – 14.00.

• Entreeprijs: €1 (€0,60 extra voor het bezichtigen van tijdelijke exposities)
• Gratis toegang op zaterdag, zondag en feestdagen

Locatie
Calle Socorro, 11
Website

Museo Zuloaga

Dit museum is gevestigd in de oude kerk San Juan de los Caballeros en is bewaard gebleven doordat Daniel Zuloaga hier zijn atelier vestigde in 1905. In het museum zijn onder andere schilderwerken en keramieken te bewonderen van de Zuloaga familie.

BEZOEKERSINFORMATIE
Geopend op woensdag van 9.00 – 16.00 (op feestdagen die op woensdag vallen van 10.00 – 14.00)

  • Entreeprijs: €1 (€0,60 extra voor het bezichtigen van tijdelijke exposities)
  • Gesloten op 1 en 6 januari, 24, 25 en 31 december en op lokale feestdagen
  • Gratis toegang op overige (nationale) feestdagen

Locatie
Plaza de Colmenares
Website

Museo de Arte Contemporáneo Esteban Vicente

Dit museum is gewijd aan de schilder Esteban Vicente, een schilder/kunstenaar geboren in Turégano (een gemeente in de provincie Segovia) Je kunt hier dan ook een aantal van zijn olieverfschilderijen, collages, tekeningen, aquarellen en sculpturen bekijken, die geschonken zijn aan het museum door de schilder zelf en zijn vrouw.

BEZOEKERSINFORMATIE
Geopend op dinsdag t/m vrijdag van 11.00 – 14.00 en van 16.00 – 19.00, op zaterdag van 11.00 – 20.00 en op zon- en feestdagen van 11.00 – 15.00 (gesloten op 1 januari en 25 december)

  • Entreeprijs: €3
  • Kortingstarief: €1,50
  • Gratis entree op donderdag

Locatie
Plaza de las Bellas Artes
Website

Eten & Drinken

Tijdens je verblijf in Segovia lekker lunchen of dineren? Dat kan zeker bij een van de volgende restaurants.

Restaurante Jose María

Segovia staat bekend om het bereiden van de cochinillo (het speenvarken). Restaurante Jose María is een authentiek restaurant met een gezellige sfeer, waar ze weten hoe je deze plaatselijke specialiteit het best kunt bereiden. Wanneer je de cochinillo besteld, houd in gedachten dat deze bedoeld is om te delen en de porties dus erg groot zijn. Uiteraard kun je ook andere lekkere gerechten van de kaart bestellen. Houd wel een gaatje over voor één van de heerlijke desserts!

Locatie
Calle Cronista Lecea 11
Website

restaurante jose y maria

El Sitio

Wil je wel graag een hapje eten in een authentiek restaurant, maar heb je liever tapas? Dan zit je bij El Sitio goed! Veel keus, verse producten en goede wijn zorgen er voor dat het hier (bijna) altijd druk is. En natuurlijk kun je hier ook de ‘conchinillo’ bestellen.

Locatie
Calle de la Infanta Isabel, 9

Website

Teteria Tuma

Wil je een keer wat anders? Teteria Tuma heeft een zeer uitgebreide kaart met gerechten uit het Midden-Oosten. Voor een romantisch etentje met uitzicht op het aquaduct zit je hier goed!

Locatie
Calle Santa Columba, 5

Pastelería Limón y Menta

Voor een andere lokale specialiteit kun je het beste naar deze ‘bakkerij’ gaan. Deze pastelería schijnt namelijk de beste ‘Ponche Segoviano’ (een soort taartje met pudding in marsepein bedekt) te hebben.

Locatie
Calle Infanta Isabel, 2

Overnachten

Ben je erg gecharmeerd van Segovia en blijf je liever nog een dag in deze prachtige stad? Segovia biedt prima accommodatiemogelijkheden!

Eurostars Convento Capuchinos *****

Dit vijf sterren hotel is gevestigd in een voormalig klooster in het oude centrum van Segovia. De kamers zijn voorzien van een flatscreen-tv, airconditioning en gratis wifi. Het hotel beschikt ook over een wellnesscentrum en gratis toegang tot de fitnessruimte. Kijk voor meer informatie en beschikbaarheid op de website.

Eurostars hotel

Hotel Don Felipe ***

Gelegen in het historisch centrum van Segovia met prachtig uitzicht over de stad en de landelijke omgeving, te zien vanaf het heerlijke terras van het hotel. Hotel Don Felipe biedt moderne kamers, met airconditioning en gratis wifi. Kijk voor meer informatie en beschikbaarheid op de website

Hotel Don Felipe

Ayala Berganza ***

Dit hotel is gehuisvest in een prachtig 15-eeuws paleis. Vele originele elementen van het gebouw zijn behouden, zoals de balkenplafonds en de kleurrijke tegels. De kamers zijn luxueus en in landelijke stijl ingericht. Iedere kamer beschikt over een televisie, airconditioning en gratis wifi. Kijk voor meer informatie en beschikbaarheid op de website

hotel alaya baganza

Duermevela Hostel

Op zoek naar een leuk en kleurrijk ingericht hostel? Het Duermevela Hostel ligt in het centrum van Segovia, op slechts 250 meter van het aquaduct. Het hostel biedt zowel gedeelde als privékamers aan en beschikt over een keuken en verschillende (woon)kamers, met gratis wifi. Kijk voor meer informatie en beschikbaarheid op de website

Hostal duermevela foto's

Feestdagen

Houd met het plannen van je bezoek rekening met de feestdagen. Bijzondere feestdagen in Segovia zijn:
Día del trabajo (dag van de arbeid): 1 mei
Semana Santa: 10 – 17 april
Día de Castilla León: 23 april
Corpus Christi: 16 juni
San Pedro: 29 juni
Asunción de la Virgen (hemelvaart van de heilige maagd): 15 augustus
San Frutos: 25 oktober

Bereikbaarheid

Met de hogesnelheidstrein ben je vanaf Madrid in een halfuur in Segovia. Je kunt ook met de bus gaan, die doet er bijna een uur over. Een enkeltje met de bus kost €8,20. Prijzen van treinen kunnen variëren, kijk daarom voor de actuele prijs op de website van Renfe. RENFE is de nationale Spaanse spoorwegmaatschappij en rijdt door heel Spanje.

Tips

  • In het geval je een paar dagen of langer in Madrid bent en zin hebt in een uitstapje buiten de stad, is Toledo een aanrader!