Ben je van plan om Nochevieja, oftewel oudejaarsavond, in Madrid te vieren? Dan is het uiteraard leuk om te weten wat er allemaal te doen is in de stad. En wat meer te weten te komen over de Spaanse Oud & Nieuw tradities! Want wat is dat toch met die druiven in Spanje op oudejaarsavond? Ontdek hoe de Spanjaarden oud en nieuw in Madrid vieren.

Tradities Oud & Nieuw

Druiven voor geluk

Ieder jaar verzamelen duizenden mensen op het Puerta del Sol. Dat doen ze voor de klokkentoren van het Real Casa de Correos, oftewel het postkantoor. Dit gebouw is het oudste van het plein. En dit gaf na een lange tijd, na de inhuldiging van Isabel II (koningin van Spanje tussen 1833 en 1868) in 1866, de officiële tijd van Spanje aan. Hoewel dat nu niet meer het geval is, markeert de klok nog wel de officiële start van het nieuwe jaar. Zo is de klok door heel Spanje op de tv te zien met de aftelling. Veel Spanjaarden kiezen er dan ook voor dit moment thuis te blijven, met familie.

Wanneer het dan eindelijk zo ver is en de klok 12 keer slaat, is het traditie in Spanje om met iedere klokslag een druif te eten. In totaal worden er dus 12 druiven gegeten (las doce uvas de la suerte). De druiven staan voor 12 maanden geluk in het nieuwe jaar. Hierna worden de flessen Cava geopend en zet het feest zich voort in de bars en clubs van Madrid.

San Silvestre Vallecana

Ieder jaar sinds 1964, vindt er op 31 december een hardloopwedstrijd in Madrid plaats, in de wijk Vallecas. De 10 km loop is vernoemd naar paus Saint Sylvester I (314-335), wiens gedachtenis op 31 december (de dag dat hij overleed) in de liturgie gevierd wordt. Oudejaarsavond wordt dan ook in verschillende landen naar paus Saint Sylvester vernoemd; zo heet oudejaarsavond in Duitsland en Oostenrijk ‘Sylvesterabend’. De hardloopwedstrijd in Madrid is verdeeld in twee delen, een loop voor amateur-hardlopers (iedereen die mee wilt lopen) die om 17:30 begint. En een loop voor professionele hardlopers die om 20:00 begint. Inschrijven voor de San Silvestre Vallecana kan van 11 tot 30 november, kan online.

Mocht je er te laat bij zijn, dan kun je natuurlijk altijd een kijkje nemen aan de zijlijn. Vooral het eerste deel van de loop, waar sport en feest samenkomen, is leuk om te zien. Er mogen gekke kostuums uit de kast getrokken worden. Ook de gekleurde pruiken voor ‘Día de los Santos Inocentes’ mogen uiteraard weer op! De organisatie zal zorgen voor kunstmatige sneeuw tijdens de loop.

Vervroegde variant oudejaarsavond in Salamanca

Studeer je tijdelijk in Madrid, of lijkt het je leuk om de studenten oudejaarsavond in Salamanca mee te maken? La Nochevieja Universitaria wordt dit jaar voor de 10e keer gevierd en vindt plaats op 11 december. Jaarlijks komen er wel 45.000 mensen op af! Het is dan ook één van de grootste evenementen van het jaar in Salamanca. Het evenement vindt plaats op het grootste plein van de stad, namelijk het Plaza Mayor van Salamanca.

Grappig is, om 12 uur neemt men 12 jelly beans in plaats van de 12 traditionele druiven voor geluk. Het snoepmerk Roypas heeft dan ook speciaal voor deze nieuwe ‘traditie’ een zak jellybeans uitgebracht die op druiven lijken en daar ook naar smaken. Salamanca ligt op zo’n 2,5 uur rijden van Madrid en is erg populair onder studenten. De Universiteit van Salamanca is de oudste universiteit van Spanje (gesticht in 1218 door koning Alfonso IX) en stelt de wereldwijde DELE-examens vast.

Tips

  • Verwacht geen grote vuurwerkshows met oud en nieuw in Madrid! In Spanje is het niet gebruikelijk om vuurwerk af te steken bij de jaarwisseling.
  • Wil je graag bij de aftelling op het Puerta del Sol aanwezig zijn, kom dan niet met lege handen aanzetten! Het is zeer gebruikelijk om je eigen drankjes (Cava!) mee te nemen. Denk ook aan de 12 druiven voor geluk, die je per 12 stuks voorverpakt, kunt kopen in de supermarkt. Het is uiteraard niet toegestaan je eigen drankjes mee te nemen wanneer je een bar of club in gaat.
  • Beslis niet al te laat wat je met oud en nieuw in Madrid gaat doen, de verkoop van kaartjes voor feesten en evenementen begint al vrij vroeg en kan erg snel gaan!
  • Ben je ook met kerst in Madrid? Handige informatie en tips kan je vinden op kerst in Madrid.