Een van de bekendste en grootste kunstmusea ter wereld is het Museo del Prado in Madrid. Het heeft een enorme collectie met werken van de 14e tot de 19e eeuw. Voor de museumliefhebber is dit museum een absolute must go!

Het gebouw

Het gebouw waarin het Prado museum zit, is in 1785 ontworpen door architect Juan de Villanueva, op bevel van Karel III. In eerste instantie was het gebouw bedoeld als huisvesting voor het kabinet. Al snel werd het gebouw omgedoopt tot nationaal museum voor schilderijen en beeldhouwwerken. Niet veel later kreeg het museum de naam ´Museo del Prado´. In 1819 opende het museum haar deuren voor het publiek. Inmiddels, 200 jaar later, heeft het museum er net een verbouwing opzitten. Het voormalig Jerónimos klooster is gerestaureerd en nu onderdeel van het museum. De nieuwe ruimte biedt 22.000m2 extra voor kunst.

Een enorme collectie..

Het Museo del Prado heeft de grootste collectie Spaanse kunstwerken. Dit omdat het oorspronkelijk een nationaal museum was voor schilderijen en beeldhouwwerken, om zo de wereld te laten zien hoe mooi en belangrijk de Spaanse kunst is. De collectie van het museum bestaat uit ongeveer 12000 werken, waaronder schilderijen, beeldhouwwerken, tekeningen en prenten. De collectie die het museum nu heeft hangen bestaat uit ongeveer 1300 werken. De rest is in opslag of uitgeleend aan andere instellingen. De stromingen die je kan vinden in het Museo del Prado zijn vooral barok, barokclassicisme, emotionalisme en het piëtisme.

Schilderijen

Een groot deel van de collectie van het Prado museum bestaat uit schilderijen. Deze werken komen uit Spanje, Italië, Frankrijk, Nederland, Engeland en België(Vlaams) en lopen van de romance tot de 20e eeuw. In totaal heeft het museum 7600 schilderijen in haar collectie van onder andere El Greco, Goya, Rembrandt, Pieter Bruegel, van der Weyden en Jean Ranc.

Beeldhouwwerken

De beeldhouwwerken collectie bestaat uit 900 werken en ongeveer 200 fragmenten. De meeste werken komen uit de renaissance, barok, 18e en 19e eeuw.

Tekeningen en prenten

Naast de vele schilderijen en beeldhouwwerken heeft het museum ook een interessante collectie tekeningen en prenten uit de 15e tot 19e eeuw. Een groot deel komt uit de collectie van het koningshuis. De Spaanse school zie je veel terug in de tekeningen en prenten.

En nog meer…

Ben je nog niet uitgekeken na alle schilderijen, beeldhouwwerken, tekeningen en prenten… niet getreurd! Naast al deze werken heeft het Museo del Prado ook nog een bijzondere collectie van decoratieve spullen uit het koningshuis. ´Dauphine´s Treasure´ is de naam van de expositie en bestaat uit meubels, keramiek, chinees porselein en meer dan 900 medailles en honderd munten.

Moeilijk te kiezen!

Omdat het museum zo´n enorm grote collectie heeft, en het lastig kan zijn om te kiezen wat je graag wil bekijken tijdens je bezoek, heeft het museum drie routes ontwikkeld. Een route van 1 uur, waarbij je langs 15 verschillende werken komt, een route van 2 uur waarbij je 30 verschillende werken ziet en als laatste een route van 3 uur waar 50 verschillende werken te zien zijn. Voor de routes is een selectie gemaakt van de belangrijkste werken in het museum. Zo kom je langs werken van onder andere Tintoretto, Rogier van der Weyden, Hieronymous en Goya.

Locatie
Museo Nacional del Prado
Calle Ruiz de Alarcón 23
28014 Madrid
Website

Openingstijden
Maandag – zaterdag: 10:00-20:00
Zondagen en vakanties 10:00-19:00

Entree
Ticketprijs €14,-
Ticket met officiële gids €23,-
Ticket met korting €7,-

Tips

  • Er zijn nog meer fantastische musea in Madrid met bijzondere kunstcollecties te bewonderen.