In Spanje zijn er ontzettend veel (religieuze) feestdagen. Ook Madrid kan er wat van! Er zijn namelijk veel lokale feestdagen in Madrid naast de nationale feesten. Tijdens deze dagen is er vaak veel muziek, dans en worden er optochten georganiseerd. Magisch Madrid heeft een overzicht voor je opgesteld met de feestdagen van 2024.

Onderstaand wordt een overzicht gegeven met de feestdagen in Madrid. Wil je meer weten over een specifieke feestdag of misschien wel een ander evenement? Kijk dan even op de Beleef! pagina.

Nationale feestdagen

1 januari – Año Nuevo (Nieuwjaarsdag)
6 januari – Día de Reyes (Driekoningen)
7 april – Viernos Santo (Goede Vrijdag)
10 april – Lunes Pascua (Paasmaandag)
1 mei – Día del Trabajo (Dag van de Arbeid)
15 augustus – Asunción de la Virgen (Maria Hemelvaart)
12 oktober – Fiesta Nacional de España (Nationale feestdag van Spanje)
1 november – Fiesta de Todos los Santos (Allerheiligen)
6 december – Día de la Constitución (Dag van de grondwet)
8 december – La Inmaculada Concepción (Onbevlekte ontvangenis van Maria)
25 december – Navidad (Kerst)

Lokale feestdagen

2 mei – Fiesta de la Comunidad (De dag van Madrid)
15 meiSan Isidro (Feest van de beschermheilige San Isidro)
9 november – Nuestra Señora de la Almudena (Feest van Onze-Lieve-Vrouw van Almudena, patroonheilige van Madrid)

Iets meer informatie over een aantal feestdagen…

Día de Reyes

Wanneer de feestdagen in Nederland en België voorbij zijn, is er in Spanje nog een bijzondere feestdag: Día de Reyes. Deze dag viert de komst van de Drie Koningen, die geschenken brengen voor de kinderen. Voor meer informatie over deze feestdag kun je terecht op de pagina Día de Reyes.

Fietsta de la Communidad

Op 2 mei herdenkt men in de regio Madrid de gebeurtenissen van 2 mei 1808, toen de inwoners van Madrid in opstand kwamen en de Franse bezetters uit de stad en de regio verdreven.Tijdens deze dag worden er op meerdere plaatsen in Madrid herdenkingen gehouden. In de hoofdstad is het druk rondom Plaza de 2 de Mayo. Er worden op verschillende plekken markten en braderieën georganiseerd.

San Isidro

Valencia heeft Fallas, Madrid heeft San Isidro. San Isidro is de beschermheilige van de stad en de boeren. Madrilenen vieren zijn sterfdag op 15 mei met een feestweek van 3 tot en met 15 mei. Tijdens deze periode kun je Madrid op zijn meest typisch ervaren. Ontdek op deze pagina alles over San Isidro in Madrid!

Tips

  • Tijdens feestdagen in Madrid hebben de meeste winkels en supermarkten aangepaste tijden of zijn ze zelfs gesloten! Wanneer je echt iets nodig hebt, is er gelukkig de ‘OpenCor’. Dit is een supermarkt die bijna de hele dag open is, 365 dagen per jaar. Je kunt de dichtstbijzijnde winkel vinden op deze pagina. Wel fijn om te weten is dat veel grote winkelketens inmiddels op veel feestdagen zijn geopend waaronder het warenhuis (met vaak een supermarkt) ‘el Corte Inglés’.
  • Houd er rekening mee dat ook sommige musea en bezienswaardigheden aangepaste tijden hebben of zelfs gesloten zijn tijdens de feestdagen!