Net naast het Plaza Mayor, staat de Mercado de San Miguel in Madrid. Het prachtige gebouw van de Mercado de San Miguel is gemaakt van glas, hout en staal. In 2000 werd het uitgeroepen tot ‘Bien de Interés Cultural’, oftewel een cultureel erfgoed. Deze overdekte markthal telt maar liefst 33 verschillende ‘kraampjes’. Je kan hier lekkere hapjes en drankjes kopen om mee te nemen of daar te eten aan een tafeltje.

Het ontstaan van de markt

De bouw van de Mercado de San Miguel begon in 1909 en was na zeven jaar voltooid. De naam van de markt komt van de Iglesia de San Miguel de los Octoes. Dit is een kerk uit de dertiende eeuw. Deze stond op de locatie van de Mercado de San Miguel. Na vele branden vlakbij de kerk (in 1613, 1690, 1790) was de kerk zo beschadigd, dat deze onveilig werd verklaard. De kerk werd vervolgens gesloopt in 1803, op bevel van Joseph Bonaparte (de broer van Napoleon I). De lege ruimte die door de sloop van de kerk ontstond werd vervolgens gebruikt om vis te verkopen. Hierdoor ontstond het idee om er een overdekte markt van te maken.

Heropening

De Mercado de San Miguel in Madrid werd gesloten tijdens de Spaanse burgeroorlog, maar bleef gelukkig wel intact. In 1951 heropende de markt haar deuren en werden er voornamelijk producten uit de omgeving van Madrid verkocht. Ook leverden vele bekende restaurants van Madrid producten die er vervolgens verkocht konden worden. Eén van die restaurants was “Casa Botín”. Het oudste restaurant van Spanje en tevens één van de oudste restaurants in de hele wereld. Het restaurant heet nu Sobrino de Botín (neef van Botín) en bevindt zich in de straat ‘Calle Cuchilleros’. Dit is slechts een paar minuten lopen van het Plaza Mayor.

Verval

Tientallen jaren was de De Mercado de San Miguel de meest ruime en moderne markt van het land. Hierdoor was het een groot succes. Tegen het einde van de 20e eeuw begon de markt echter in verval te raken. Dit had ook te maken met de toenemende concurrentie van gemoderniseerde supermarkten.

Gastronomische tempel

In 2003 werd de Mercado de San Miguel gekocht door “El Gastronomo de San Miguel”. Dit is een groep individuen met architecturale en gastronomische belangen. In 2009 heeft de markt dan ook een meer gastronomische invulling gekregen. Hiervoor is de structuur van het gebouw aangepast, maar gelukkig zijn de historische aspecten wel bewaard gebleven. Naast de verse producten die je hier nog steeds kunt kopen (zoals vis, fruit, groenten), worden er nu ook delicatessen en tapas verkocht. Daarnaast worden er ook zelfs boeken verkocht.
Het is dan ook een populaire ontmoetingsplek geworden in Madrid. In het midden van de markt staan er tafeltjes waar de gekochte lekkernijen genuttigd kunnen worden. De prijzen liggen hier wel iets hoger dan gemiddeld (voor Spaans begrippen).

Praktische informatie

Locatie
Plaza San Miguel
Website

Openingstijden:
Zondag t/m donderdag: 10.00 – 24.00 uur
Vrijdag en zaterdag: 10.00 – 1.00 uur

Tips

  • Wanneer je deze markt te toeristisch vind, ga dan eens later in de avond langs. Een uur of twee voor sluitingstijd (helemaal op zondag) , dan vind je hier voornamelijk Madrilenen.
  • Op de Mercado de San Miguel in Madrid kun je naast alle lekkernijen ook hele leuke cadeaupakketten kopen. Hierin zitten typisch Spaanse producten. Leuk om mee te nemen voor iemand thuis!
  • Hou je van het bezoeken van marktjes? Neem dan een kijkje op de pagina marktjes in Madrid.