Genieten van de gezelligheid, een lekker zonnetje, een drankje en vooral van de mooie details…. , oftewel het Plaza Mayor in Madrid. Plaza Mayor is één van de bekendste en meest populaire bezienswaardigheden van Madrid. Hoewel het ‘slechts’ een plein is, valt er genoeg te zien en te beleven!

Stukje geschiedenis

In de Middeleeuwen was Plaza Mayor slechts een marktplaats buiten de stadsmuren van Madrid. In de jaren 1560, wilde Koning Felipe III daar graag een plein van laten maken. De bouw van het barokke plein begon echter pas in 1617 en was na twee jaar voltooid. Een reconstructie van het plein volgde na een serie grote branden, die plaatsvonden om Plaza Mayor heen en alle gebouwen zwaar beschadigden. Het huidige design van het Plaza Mayor is ontworpen door Juan de Villanueva in 1790. Het Plaza Mayor is 120 meter lang en 90 meter breed, kent negen ingangen en telt maar liefst 237 balkons met uitzicht op het plein.

Standbeeld

Het bronzen standbeeld van Koning Felipe III dat in het midden van het plein van Plaza Mayor staat, dateert terug uit 1616 en stond oorspronkelijk in Casa de Campo (het grootste park van Madrid). Het standbeeld is in 1848 verplaatst naar het Plaza Mayor.

Evenementen en festiviteiten

Het Plaza Mayor in Madrid werd vroeger vooral gebruikt voor publieke evenementen, zoals theatervoorstellingen, stierengevechten, processies, koninklijke kroningen en zelfs executies. Hoewel deze evenementen hier tegenwoordig niet meer plaatsvinden (of niet meer bestaan), vinden er nog steeds publieke evenementen plaats op het Plaza Mayor. Zo is er ieder jaar met kerst een kerstmarkt, in het voor- en najaar de fashion week, in de zomer het ‘festival de verano’ en vinden er gedurende het hele jaar door religieuze vieringen plaats. Ook staan er het hele jaar door velen straatartiesten en levende standbeelden, zoals de ‘fat spiderman’, waar je voor een kleine bijdrage mee op de foto kunt. Verder is het Plaza Mayor rijk aan kleine winkeltjes en restaurants, die zich bevinden onder de bogengalerij van het complex.

Casa de la Panaderia

Het Casa de la Panaderia, vernoemd naar de bakkerij die er tijdens de markt in de Middeleeuwen stond, is het meest markante gebouw op het Plaza Mayor in Madrid. Het brood voor deze bakkerij werd in de kelders van dit gebouw gemaakt en op de begane grond verkocht aan het volk. De eerste verdieping was gereserveerd voor de koninklijke familie. Casa de la Panaderia bestaat al sinds 1590, maar de huidige constructie van het gebouw (met de twee symmetrische torens) dateert terug uit 1790. De kleurrijke muurschilderingen zijn pas in 1992 aangebracht. Momenteel zit hier de toeristeninformatie en vvv.

Leuk om te weten

Het Plaza Mayor heeft verschillende namen gekend. Zo heeft het onder andere ooit Plaza Real, Plaza de Constitucion en Plaza de Republica geheten, afhankelijk van wie politiek gezien de overhand had op dat moment in Madrid.

Praktische informatie

Locatie
Plaza Mayor
28012 Madrid

Tips

  • Vermijd je dit plein liever vanwege de drukte? Ga dan eens later op de avond naar Plaza Mayor (wanneer de winkels gesloten zijn). Het kan maar zo zijn dat je dit plein dan bijna helemaal voor jezelf hebt! Loop dan ook gelijk eventjes bij de Mercado de San Miguel naar binnen, die naast het Plaza Mayor in Madrid is gelegen. Deze overdekte gastronomische ‘markt’ is tot 24.00 open (en van donderdag t/m zaterdag zelfs tot 2.00!).
  • Net buiten de muren van het Plaza Mayor vind je het restaurant Sobrino de Botín, het oudste restaurant van Spanje en tevens één van de oudste restaurants in de hele wereld (volgens het Guinness Book of Records) . Dit restaurant bevindt zich in de straat ‘Calle Cuchilleros’ en is vandaag de dag nog steeds een erg geliefd restaurant onder voornamelijk reizigers, maar ook de Madrilenen komen hier graag.
  • Ga je liever naar een minder toeristische tapas bar met een authentieke Spaanse sfeer? Loop dan eventjes door naar Calle Cava Baja of Calle Cava Alto in de wijk La Latina. Deze twee straten liggen parallel van elkaar, op zo’n vijf minuten lopen van Plaza Mayor.
  • Wil je graag meer mooie historische plekken in Madrid bekijken? Neem dan een kijkje op bezienswaardigheden.