Een bezoekje aan een museum is altijd een leuke activiteit als je in een nieuwe stad bent. Het Museo Sorolla in Madrid is dan absoluut een goede optie! Het museum staat helemaal in het teken van de Spaanse schilder Joaquín Sorolla y Bastida en is zelfs gevestigd in zijn oude woonhuis. Maar wie was hij? En wat is er allemaal te bewonderen in het museum?

Joaquín Sorolla y Bastida

In 1863 werd Joaquín Sorolla y Bastida geboren in Valencia. Al vroeg werd het duidelijk dat Joaquín een enorme passie voor kunst had. Vanaf zijn 9de kreeg hij al kunstonderwijs. Op school maakte hij de hele dag tekeningen in zijn schriften en op zijn 15de ontving hij al zijn eerste prijzen voor zijn schilderijen. In zijn leven woonde hij op veel verschillende plekken. Zo vertrok hij op zijn achttiende naar Madrid om daar meesterwerken uit het Museo del Prado te bestuderen. Later vertrok hij naar Rome om hier schilderkunst te gaan studeren en weer enkele jaren later, verhuisde hij naar Parijs. In 1888 ging hij voor de liefde terug naar Valencia. Hij trouwde daar met Clotilde García del Castillo met wie hij samen drie kinderen kreeg. In 1890 verhuisden ze met het hele gezin naar Madrid, waar ze de rest van hun leven woonden.

Het huis, waar de schilder woonde, werd gebouwd in 1910 en 1911. In 1920 raakt Sorolla verlamd aan zijn linkerkant en drie jaar later, in 1923, overlijdt hij. Na zijn overlijden is het huis precies hetzelfde gebleven. Zelfs het schilderij waar hij mee bezig was voor zijn dood staat nog op dezelfde plaats met de kwasten ernaast.

Het museum

Na het overlijden van de bekende schilder, schonk zijn vrouw, Clotilde Garcia del Castillo, een groot deel van de schilderijen aan het Spaanse publiek. Dit is de collectie die tegenwoordig te bewonderen is in het Museo Sorolla. Het museum werd in 1932 geopend in het voormalige huis van Joaquín Sorolla.

Ondanks dat Sorolla in veel verschillende stijlen schilderde, werd hij het meest bekend door zijn Mediterraanse strandlandschappen. In het grootste deel van zijn werken zie je zee, kalmte, kinderen en vrouwen. Later schilderde hij vooral volgens de impressionistische stijl en begon hij ook met het maken van portretten. Het was vooral heel bijzonder hoe snel Sorolla zijn schilderijen kon maken. Hij maakten honderden schilderijen per jaar en kon een schilderij in twee tot zes ochtenden afmaken. Dit deed hij het liefst in de buitenlucht!

In het museum zijn veel werken van Joaquín te bewonderen. Naast zijn werken, kun je ook bekijken waar en hoe hij leefde. Het museum is opgesplitst in een aantal verschillende onderdelen. Zo zijn een aantal kamers gewijd aan speciale tentoonstellingen, een aantal kamers speciaal voor het werk van Sorolla en in een aantal kamers kun je nog het oude woonhuis bewonderen. Het interieur, meubels en gebruiksvoorwerpen liggen er nog precies hetzelfde bij.

Handig om te weten

Als je graag een bezoekje aan dit museum wil brengen is de volgende informatie misschien handig om te weten.

Locatie
Paseo del General Martínez Campos 37
28010 Madrid
Website

Openingstijden
Di t/m za van 9:30 – 20:00
Zon- en feestdagen van 10:00 – 15:00
Maandag gesloten

Prijs
€3,- (normale entree)
€1,50 (groepen van meer dan 8 personen)
Gratis (zaterdag vanaf 14:00 uur, iedere zondag, studenten, kinderen t/m 18 jaar en 65+)

Tips

  • Houd je er wel van om musea te bezoeken? In Madrid zijn nog veel meer interessante musea die een bezoekje waard zijn. Kijk op de pagina musea om te kijken of er een leuk museum bij zit!
  • Voor het museum vind je een prachtige tuin wat zeker een aanrader is om even doorheen te wandelen. Geniet dan vooral even van de rust!
  • Joaquín Sorolla verzamelde graag kunst. Veel van zijn verzamelde items, zoals tegeltjes en keramiek, zijn ook te bewonderen in het museum!