Het Retiro park in Madrid, oftewel Parque de el Retiro, is zo’n 130 hectare groot. Dat is de grootte van zo’n 260 voetbalvelden. Ondanks dat het in de stad ligt is het een heerlijke plek om je even af te zonderen van de drukke stad. Daarom is het ook het populairste park van Madrid. Op zondag is dit een favoriete plek onder vele Madrilenen, die vaak eerst in de ochtend naar de ´El Rastro´ markt gaan en daarna naar dit park komen.

Koninklijk park

Het Retiro park in Madrid hoorde bij het Real Sitio del Buen Retiro paleis, wat gebouwd is voor koning Felipe IV in 1632. Dit paleis en dus ook het park, lag toen nog buiten de stadsmuren van Madrid en was de perfecte plek voor de koninklijke familie om zich terug te trekken. Retiro betekend dan ook ‘retraite’. De koninklijke familie gebruikte het Retiro park voor privé evenementen, zoals processies, stierengevechten en naumachiae, waarbij beroemde zeeslagen uit de geschiedenis werden geënsceneerd.

Na de Napoleontische oorlogen

Het Retiro park in Madrid werd geopend voor het publiek in 1868. Overigens moesten bezoekers van het park zich wel formeel kleden wanneer ze naar het Parque del Buen Retiro gingen. Slechts twee gebouwen zijn bewaard gebleven van het paleis, de rest is verwoest tijdens de Napoleontische oorlogen (1804-1815).

Een van die gebouwen herbergde het Spaans legermuseum. Daar kon je onder andere het zwaard van Rodrigo Díaz bezichtigen. Hij was ook wel bekend als ‘El Cid’, een militaire leider in de Spaanse historie van de Middeleeuwen. Tegenwoordig is het Spaans legermuseum in het Alcázar in Toledo gevestigd. Toledo is één van de oudste steden van Spanje. Het gebouw is onderdeel geworden van het Prado museum. Het andere gebouw dat de Napoleontische oorlogen heeft overleefd, het ‘Cáson del Buen Retiro’, is ook onderdeel van het Prado museum geworden. Dit gebouw bestaat nu uit een bibiliotheek en een studiecentrum. Hiervoor was het gebouw een museum met een collectie van schilderijen uit de negentiende en de twintigste eeuw. Daar hingen werken van onder andere Joaquín Sorolla.

Palacio de Cristal

In 1887 is het ‘Palacio de Cristal’, oftewel kristallen paleis, gebouwd in het Retiro park. Dit gebouw werd gebouwd om tropische planten uit de Filipijnen tentoon te stellen. Vandaag de dag wordt dit nog regelmatig gebruikt voor verschillende, tijdelijke tentoonstellingen.
Het ijzeren geraamte opgevuld met glas, wat vaak een mooie weerspiegeling geeft in het water van het kunstmatig aangelegd meer, maakt een prachtig plaatje en mag je zeker niet missen bij een bezoekje aan het Retiro park.

Het meer

Een ander groot aantrekkingspunt van het Retiro park is het wat noordelijker kunstmatig aangelegd meer, ‘Estanque del Retiro’. Deze staat vooral bekend om de roeibootjes die je kunt huren. Aan de oostkant van het meer staat een groot monument van koning Alfonso XII. Dit is een heerlijke plek om van de zon te genieten, zeker op de wat frissere dagen in Madrid.

Verder te zien

Verder kent het park vele fonteinen, een rozentuin, terrasjes en nog een hoop andere mooie plekjes. Ook staat het park vol met standbeelden en sculpturen en is er een ‘standbeeld route’ met standbeelden van koningen van Spanje. Een opmerkelijk standbeeld (wat zuidelijker staat in het park) is dat van ‘El Angel Caído’, wat is toegewijd aan de duivel.

Praktische informatie

Locatie
Plaza de la Independencia, 7

Openingstijden
In het voorjaar en in de zomer is het park geopend van 6.00 – 24.00 en in de herfst en winter van 6.00 – 22.00.

Tips

  • Wil je ook graag in één van die leuke roeibootjes? Voor 45 minuten betaal je van maandag t/m vrijdag slechts € 6 per bootje. Op zaterdagen, zondagen en feestdagen kost het huren van een bootje € 8. Via de app van Madrid Movil kan je van tevoren al kaartjes hiervoor kopen.
  • Breng een bezoekje aan dit prachtige park wanneer je naar het Prado museum (of één van de andere musea in de buurt) gaat.
  • Neem een kleedje mee, wat lekkers te eten en te drinken en je kunt je hier urenlang vertoeven. Geen kleedje mee? Bij het grote monument van koning Alfonso XII kun je zelfs in de wintermaanden nog heerlijk in het zonnetje zitten en komen er vaak muzikanten om muziek te maken.
  • Lijkt het je ook leuk om meer mooie parken te ontdekken in Madrid? Neem dan een kijkje op parken in Madrid.