Valencia heeft Fallas, Madrid heeft San Isidro. San Isidro is de beschermheilige van de stad en van de boeren. Ruim een week lang, vieren de Madrilenen de sterfdag op 15 mei van deze Madrileense boer. Tijdens deze feestweek (3 tot en met 15 mei) heb je de mogelijkheid om Madrid op z’n meest typisch te ervaren! De dagen van feest beginnen meestal een paar dagen voor 15 mei en eindigen ook weer een paar dagen later! Kom meer te weten over San Isidro in Madrid.

Het verhaal van Isidro

Isidro werd in het jaar 1070 in Madrid geboren en overleed op 15 mei 1130. Hij was een landarbeider, in dienst bij een grootgrondbezitter. Hij trouwde met de al even vrome Santa Maria de la Cabeza. Toen een van zijn kinderen overleed werden Isidro en zijn vrouw nog vromer dan ze al waren. Hij jaagde zijn collega’s tegen zich in het harnas: tijdens het werk of op het land nam Isidro uitgebreid de tijd voor langdurige gebeden of hij kwam veel te laat omdat hij de mis wilde bijwonen. Niet echt een goede werknemer dus.

Wonderen

De collega’s van Isidro vertelden hun baas over de slechte werkhouding van Isidro. Hij wilde er meer van weten en ging vervolgens Isidro bespieden. Tijdens een van zijn spionage-tochten was hij getuige van een wonder. Isidro lag op de grond te bidden en terwijl hij daar helemaal in op ging, pakten twee engelen zijn ploeg vanachter de ossen en ploegden de akker. Ook gaat het verhaal dat Isidro een bron heeft laten ontspringen door met zijn blote handen op de akkergrond te slaan.

Feest

In Madrid worden rond de geboortedag van Isidro veel festiviteiten georganiseerd. Sommige met een duidelijk religieus stempel, maar lang niet allemaal. Het feest van Isidro valt ook samen met een belangrijke reeks stierengevechten in de Spaanse hoofdstad, de Mataderos San Isidro in Las Ventas (de grootste arena van Madrid).Tijdens San Isidro in Madrid kleden de inwoners van de stad zich in ‘chulapo’- en ‘goyesco’kostuums (de typisch authentieke klederdracht) en dansen samen de ‘chotis’ (de traditionele dans van Madrid).

Wat je niet mag missen

1. La Pradera de San Isidro

Tijdens deze optocht staat de heilige echt centraal. In de ochtend van 15 mei verenigen groepen mensen zich in een pelgrimage naar de tombe van Isidro, waar men volgens de traditie water drinkt uit de bron die naar hem is genoemd. Vervolgens verzameld iedereen zich in de Pradera, waar iedereen geniet van een enorme gemeenschappelijke picknick. Overal zie je traditionele kleding en hoor je muziek. Je kunt bij de kraampjes kiezen uit verschillende typische lokale gerechten. La Pradera vind je naast de Manzanares rivier, tegenover het voetbalstadion van Vincente Calderon. Tijdens de Pradera zul je zeker ook een chulapo en chulapa samen de chotis zin dansen.

2. Rosquillas

Deze donut-achtige broodjes met anijssmaak zijn typisch voor dit feest. Men verkoopt verschillende soorten: ‘tontas’ (zonder glazuur), ‘listas’ (met citroenglazuur) en ‘Santa Clara’ (met poedersuiker).

3. Stierenvechten

Je hoeft er niet naar toe, veel Spanjaarden hebben ook hun twijfels bij deze eeuwenoude traditie, maar weet dat San Isidro gepaard gaat met 24 middagen gevuld met stierenvechten in de Las Ventas stierenvechtenarena.

4. Dans de nacht voorbij

Tijdens de festiviteiten wordt er op verschillende plaatsen in de stad gedanst. De beste plek om dit ’s nachts te doen is in Las Vistillas, naast de Puente de Segovia. Hier vind je ook gratis concerten, kraampjes met etenswaren en attracties voor kinderen.

5. Souvenir

Neem een typische souvenir mee naar huis. Bijvoorbeeld een palpusa (hoed van de chulapo), een safo (een zakdoek die de chulapo om zijn nek draagt) of een zijden Manila shawl die de chulapa’s dragen.

Programma

Het programma van san Isidro in Madrid bevat een reeks van markten, fairs, concerten, openluchtvoorstellingen, filmvertoningen en nog veel meer. Kijk voor de officiële “San Isidro” gids op deze website. De belangrijkste informatie staat zowel in Spaans als in het Engels!

Tips

  • Lijkt het je leuk om over meer feestdagen wat te weten te komen? Neem dan een kijkje op beleef.