Op 5 en 6 januari vieren de Spanjaarden ‘Día de Reyes’. Dit is een mix van het Sinterklaas- en Kerstfeest. Letterlijk betekent het ‘Dag van de Koningen’ en is het vooral een feest voor de kinderen. Kom meer te weten over dit feest en ontdek hoe ze Día de Reyes in Madrid vieren.

Waar komt het vandaan?

In heel Spanje vieren ze op 6 januari de Día de Reyes. De drie koningen heten in het Spaans ‘Reyes Magos’. Vroeger werden de drie koningen nog de drie wijzen genoemd. Dit is waarschijnlijk veranderd in ‘koningen’, omdat er in een vers uit de Bijbel van ‘koningen’ wordt gesproken. Op deze feestdag vieren de Spanjaarden dat drie koningen een ster zagen rijzen. Hierna besloten zij om de Koning der Joden te gaan zoeken. Ze volgden de ster. De drie mannen kwamen uit bij Bethlehem en vonden hier de pasgeboren Jezus. Hij was de Koning der Joden.

De drie Koningen en hun cadeautjes

Elk land heeft haar eigen ‘drie koningen’. Het uiterlijk van de koningen kan bijvoorbeeld verschillen per land. In de westerse cultuur komt het uiterlijk redelijk overeen. De koningen heten Balthasar, Melchior en Caspar. Balthasar is een Aziatische man. Melchior is een Europese man met een grijzige baard. Caspar is een Afrikaanse man met een donkere huidskleur en een zwarte baard. Per land en stad kan het uiterlijk verschillen!

Elke koning bracht een eigen cadeau mee voor de pasgeboren Jezus in het verhaal. Balthasar kwam met mirre (een soort plantje) aan, Melchior bracht goud mee en Caspar schonk wierook. Er zijn verschillende theorieën waarom de koningen juist voor deze geschenken hebben gekozen. De simpelste theorie is dat de cadeaus destijds erg kostbaar waren. Een andere theorie is dat de geschenken een symbolische waarde hadden. Zo symboliseert goud het koningschap dat Jezus zou krijgen, de wierook Jezus’ goddelijkheid en staat mirre voor status. Waarschijnlijk stamt het geven van de cadeautjes tijdens Día de Reyes hier vanaf.

Día de Reyes in Madrid

Bijbelse verhalen vertellen dat de koningen (of wijzen) per kameel reisden. Tijdens Driekoningen lopen er daarom ook vaak kamelen mee tijdens optochten. In Spanje gebeurt dit een enkele keer. Het komt vaker voor dat er paarden meelopen. In Spanje krijgen de kinderen cadeautjes op 6 januari.

Op 5 januari (dit is de dag voor Driekoningen) vindt de optocht plaats. In Madrid is dit altijd een waar spektakel. De optocht gaat langs een groot deel van de stad en eindigt meestal bij Plaza de Cibeles waar een groot podium staat. Leuk om te weten, het evenement is te zien op de Spaanse televisie! Er zijn ook vaak concerten. Aan het eind van de optocht komen de koningen met een traditionele boodschap.

Snoepen tijdens Día de Reyes

Tijdens de feestdag wordt er door de Spaanse bakkers speciaal een lekkernij gebakken. Het heet ‘rosca de reyes’ en is een gebak in de vorm van de letter ‘o’. Het is een zoet gebak waar onder andere vijgen, sinaasappel, kersen en citroen in verwerkt zitten. In Spanje wordt vaak een klein speeltje of een figuurtje in het gebak verstopt. Degene die dit vindt, mag zich koning of koningin van het feest noemen.

Tip

  • Shopaholics opgelet! Wanneer je toch in Madrid bent tijdens Día de Reyes, vergeet dan vooral niet de dagen erna te gaan shoppen! Na deze feestdag is er in bijna alle winkels ‘rebajas’ (sale)!
  • Wil je graag weten wat er nog meer te beleven is in Madrid? Neem dan een kijkje op deze pagina.