Día de Reyes

Op 5 en 6 januari vieren de Spanjaarden ‘Día de Reyes’. Dit is een mix van het Sinterklaas- en Kerstfeest. Letterlijk betekent het ‘Dag van de Koningen’ en is het vooral een feest voor de kinderen.

Waar komt het vandaan?

In Spanje wordt al jarenlang enthousiast Día de Reyes gevierd. De drie koningen heten in het Spaans ‘Reyes Magos’. Vroeger werden de drie koningen nog de drie wijzen genoemd. Dit is waarschijnlijk veranderd in ‘koningen’, omdat er in een vers uit de Bijbel van ‘koningen’ wordt gesproken. Op de feestdag wordt gevierd dat drie koningen een ster zagen rijzen. Hierna besloten zij om de Koning der Joden te gaan zoeken. Ze volgden de ster. De drie mannen kwamen uit bij Bethlehem en vonden hier de pasgeboren Jezus. Hij was de Koning der Joden.

De drie Koningen en hun cadeautjes

Elk land heeft haar eigen ‘drie koningen’. Het uiterlijk van de koningen kan bijvoorbeeld verschillen per land. In de westerse cultuur komt het uiterlijk redelijk overeen. De koningen heten Balthasar, Melchior en Caspar. Balthasar is een Aziatische man. Melchior is een Europese man met een grijzige baard. Caspar is een Afrikaanse man met een donkere huidskleur en een zwarte baard. Per land en stad kan het uiterlijk verschillen!

Elke koning bracht een eigen cadeau mee voor de pasgeboren Jezus in het verhaal. Balthasar kwam met mirre (een soort plantje) aan, Melchior bracht goud mee en Caspar schonk wierook. Er zijn verschillende theorieën waarom de koningen juist voor deze geschenken hebben gekozen. De simpelste theorie is dat de cadeaus destijds erg kostbaar waren. Een andere theorie is dat de geschenken een symbolische waarde hadden. Zo symboliseert goud het koningschap dat Jezus zou krijgen, de wierook Jezus’ goddelijkheid en staat mirre voor status. Waarschijnlijk stamt het geven van de cadeautjes tijdens Día de Reyes hier vanaf.

Día de Reyes in Madrid

Bijbelse verhalen vertellen dat de koningen (of wijzen) per kameel reisden. Tijdens Driekoningen lopen er daarom ook vaak kamelen mee tijdens optochten. In Spanje gebeurt dit een enkele keer. Het komt vaker voor dat er paarden meelopen. In Spanje worden cadeautjes gegeven aan de kinderen.

Op 5 januari (dit is de dag voor Driekoningen) wordt de optocht gehouden. In Madrid is dit altijd een waar spektakel. De optocht gaat langs een groot deel van de stad en eindigt meestal bij Plaza de Cibeles waar een groot podium staat. Het evenement wordt ook uitgezonden door de Spaanse televisie! Er zijn ook concerten en aan het eind van de optocht wordt er een traditionele boodschap uitgesproken door de koningen.

Snoepen tijdens Día de Reyes

Tijdens de feestdag wordt er door de Spaanse bakkers speciaal een lekkernij gebakken. Het heet ‘rosca de reyes’ en is een gebak in de vorm van de letter ‘o’. Het is een zoet gebak waar onder andere vijgen, sinaasappel, kersen en citroen in verwerkt zitten. In Spanje wordt vaak een klein speeltje of een figuurtje in het gebak verstopt. Degene die dit vindt, mag zich koning of koningin van het feest noemen.

Tip!

Shopaholics opgelet! Wanneer je toch in Madrid bent tijdens Día de Reyes, vergeet dan vooral niet de dagen erna te gaan shoppen! Na deze feestdag is er in bijna alle winkels ‘rebajas’ (sale)!

Comments are closed.