Churrerías

Misschien dacht je dat Spanjaarden alleen van hartig houden met hun paella en tapas. Op z’n tijd kunnen ze ook echte zoetekauwen zijn. Lekker een ijsje na de ‘comida’, de lunch of op zondag een bezoekje brengen aan een van de vele churrerías.

Wat zijn churros?

Churros zijn (simpel gezegd) gefrituurde, zoete deegstengeltjes. De smaakt komt overeen met de Hollandse oliebollen. Churros kan je met een lading kristalsuiker eten of dippen in chocolade. Dit laatste heet ‘churros con chocolate’. Spanjaarden eten deze zoete lekkernij graag als ontbijt, maar ook zo rond zessen (de ‘Merienda’) is een goed moment. Churros worden vaak gegeten in het najaar en de winter, maar in principe kun je ze het hele jaar door eten. De plekken waar je churros kunt halen, heten ‘churrerías’. Vaak kost een portie churros (ongeveer 6 stuks) tussen de 3 en 4 euro.

Churrerías

Een churrería is een soort barretje waar alles om churros draait. Je kunt er ‘droge’ churros eten, maar ook met suiker of chocolade. Vaak verkopen ze in een churrería ook ‘buñuelos’. Deze hebben nagenoeg dezelfde smaak als churros, maar verschillen in vorm. De buñuelos lijken meer op donuts qua vorm. Daarnaast kan een koffietje er niet bij ontbreken en vaak lepelen de Spanjaarden het chocoladekopje van de churros nog even uit. Magisch Madrid heeft de fijnste churrerías voor je op een rijtje gezet.

Chocolatería San Gines

De bekendste churrería in Madrid is San Gines. Veel beroemdheden hebben hier een churootje in de chocolade gedoopt. San Gines is sinds 1894 een begrip in Madrid. Je zal nooit in een lege zaak aankomen. Het is er altijd super druk. Dit terwijl de churrería het hele jaar open is, 24 uur per dag. De zaak, in ouderwetse stijl, heeft twee verdiepingen en vooral de kelder is krapjes, maar gezellig. De kaart is simpel. Je bestelt 6 churros met of zonder chocolade of 2 porras met of zonder chocolade. Dit laatste zijn een soort grote, dikkere churros. Let op, een portie kan je makkelijk delen!

Adres

Chocolatería San Gines
Pasadizo San Ginés, 5
28013 Madrid

Valor

Valor is een begrip in Spanje. Het staat bekend om al haar lekkere chocolaatjes. Naast truffels en bonbons kun je bij Valor ook terecht voor de churros. In Madrid is een aantal filialen van Valor te vinden, maar slechts een zit dicht bij het centrum. Op een paar minuten lopen van het bekende plein Puerta del Sol is een Valor te vinden. Hier is ook een terras waar je in de zomer gebruik van kunt maken.

Adres

Valor
Calle del Postigo de San Martín, 7
28013 Madrid

In het onderstaande kaartje kun je zien waar San Gines en Valor zich bevinden.

Zelf churros maken?

Ben je nu net terug van Madrid en heb je heerlijke churros gegeten? Kan je niet wachten om weer naar Madrid te gaan, speciaal voor de churros? Het is ook mogelijk om zelf die lekkere churros te maken. Het is namelijk niet erg moeilijk.

Ingrediënten

– 100 gram bloem
– 100 milliliter water
– 100 milliliter melk
– 100 gram boter
– snufje zout
– 4 eieren
– frituurolie

– 100 gram suiker
– 2 tl kaneelpoeder

Stappen

1. Als eerst verhit je de olie tot 180 graden.
2. Gooi de bloem, het water en de melk samen in een pan en breng het aan de kook.
3. Wanneer het kookt, gooi je in een keer alle bloem erbij en dan roer je meteen een paar minuutjes (ongeveer 5). Op deze manier wordt het deeg gaar.
4. Daarna gooi je het deeg in een kom zodat deze kan afkoelen. Dan breek je een voor een het ei erbij. Je moet gelijk roeren; anders stolt het ei. Wanneer het ei goed is opgenomen, kun je het volgende ei erbij doen. Je zult zien dat het deeg meer op beslag begint te lijken.
5. Wanneer alle eieren in de kom zitten, roer je nog even heel hard zodat het een mooi beslag wordt.
6. Daarna vul je de spuitzak met het beslag.
7. In een andere kom of bak meng je de suiker met de kaneelpoeder.
8. Nu kun je de churros in slierten in de olie spuiten en wacht je tot ze goudbruin zijn.
9. Lek de churros uit op keukenpapier.
10. Tot slot rol je de churros door het suiker/kaneel mixje. Het beste is om dit te doen wanneer ze nog een beetje warm zijn. En… que aproveche!

Comments are closed.