Templo de debod

De Templo de Debod is een Egyptische tempel, toegewijd aan de Egyptische god Amon en godin Isis (symbolen van de vruchtbaarheid). Het is één van de weinige gebouwen van Oud-Egyptische architectuur dat buiten Egypte te vinden is en de enige in Spanje.

De bouw van de tempel

De tempel dateert uit de tweede eeuw voor Christus en was oorspronkelijk een kapel, gebouwd in opdracht van Adijalamani (de koning van Meroë) voor de Egyptische god Amon en godin Isis. Latere koningen van de Ptolemaeën (de uit Macedonië stammende Koninklijke dynastie die van 305 v.Chr. tot 30 v.Chr. over Egypte regeerde) breidden de kapel uit door er nieuwe ’kamers ’ bij te laten bouwen. Tiberius, de vierde keizer van het oude Rome (van 14 – 37) en mogelijk ook Hadrianus (Romeinse keizer van 117 – 138), voegden nog wat laatste aanpassingen toe en maakten daarmee de constructie van de tempel af.

Een gift van Egypte

De Templo de Debod is zoals de naam al doet vermoeden, afkomstig uit Debod (wat nu Dabud heet) in de Nijl valei, niet ver van Aswan vandaan. Toen in het jaar 1960 de Aswan Dam werd gemoderniseerd, deed de UNESCO beroep op andere landen om vele waardevolle monumenten helpen te beschermen (zodat deze niet onder water kwamen te staan). Zo hielp Spanje mee met het beschermen van de tempels van Abu Simbel en kreeg het als dank van de Egyptische overheid de Templo de Debod.

Mooi plekje in Madrid

Steen voor steen werd de tempel in 1969 vervolgens uit elkaar gehaald en verscheept naar Valencia, waar het per trein naar Madrid is gebracht. In 1972 was de reconstructie van de tempel af en werd het geopend voor het publiek. De Templo de Debod staat nu in het Parque del Oeste, vlakbij het koninklijk paleis van Madrid, met dezelfde oriëntatie als in Egypte (van oost naar west). Op deze plek stond vroeger de kazerne “Cuartel de la Montaña”, die bij het begin van het ‘Beleg van Madrid’ tijdens de Spaanse burgeroorlog werd bestormd door de bevolking. Vanaf deze plek heb je een adembenemend uitzicht over de stad en op voornamelijk de kathedraal van Madrid. Het wordt dan ook beschouwd als een van de beste plaatsen in Madrid om naar de zonsondergang te kijken. Verder is de tempel verlicht ’s avonds, waardoor je een prachtige weerspiegeling van de tempel in het water krijgt.

Bijzonderheden

Er wordt gezegd dat de voormalige toegangspoorten van de Templo de Debod in de verkeerde orde geplaatst zijn, na het grondig analyseren van een foto van het originele gebouw in Egypte.

In en om de tempel kun je gebeeldhouwde reliëfs bewonderen. Daarnaast kun je ook naar boven het museum in, waar de geschiedenis van het monument verteld wordt aan de hand van foto’s en ander materiaal.

Praktische informatie

Adres
Calle Ferraz, 1

Openingstijden
Van 1 oktober tot en met 31 maart:
Di t/m vrij van 9.45 – 13.45 en van 16.15 – 18.15
Zaterdag en zon- en feestdagen van 9.30 – 20.00

Van 1 april tot en met 30 september:
Di t/m vrij van 10.00 – 14.00 en van 18.00 – 20.00
Zaterdag en zon- en feestdagen van 9.30 – 20.00

Gesloten op maandag en op 1 & 6 januari, 1 mei en 25 december

Kosten
Gratis

Let op!! Voor groepen is het verplicht vooraf te reserveren

Tips

– Zoek even op hoe laat de zon ondergaat wanneer je van plan bent om naar de Templo de Debod te gaan en stem je bezoekje aan dit monument daar op af. Wanneer je een uur van te voren aanwezig bent, heb je genoeg tijd om de tempel te verkennen en de zonsondergang mee te maken.
– Wanneer je in het voorjaar of in de zomer in Madrid bent en naar de tempel gaat, loop dan ook eventjes rond in het Parque del Oeste. Hier vind je onder andere een prachtige rozentuin (Rosaleda), die bekend staat om de jaarlijkse bloemenshow en wedstrijd die daar plaatsvindt. De rozen zijn afkomstig uit landen over de hele wereld.

Comments are closed.