Mercado de San Miguel

Net naast het Plaza Mayor, staat de Mercado de San Miguel. Het prachtige gebouw van de Mercado de San Miguel, gemaakt van glas, hout en staal, is in 2000 uitgeroepen tot ‘Bien de Interés Cultural’, oftewel een cultureel erfgoed. Deze overdekte markthal telt maar liefst 33 verschillende ‘kraampjes’, waar je allerlei tapas en andere lekkere hapjes en drankjes kunt halen om deze vervolgens bij één van de tafeltjes in het midden van San Miguel op te eten/drinken. Lekker buiten in het zonnetje kan ook natuurlijk!

Het ontstaan van de markt

De bouw van de Mercado de San Miguel begon in 1909 en was na zeven jaar voltooid. De naam van de markt komt van de Iglesia de San Miguel de los Octoes, een kerk uit de dertiende eeuw die op de locatie van de Mercado de San Miguel stond. Na een serie grote branden in de buurt van de kerk (in 1613, 1690 en 1790) was de kerk zodanig beschadigd, dat deze onveilig werd verklaard. De kerk werd vervolgens gesloopt in 1803, op bevel van Joseph Bonaparte (de broer van Napoleon I). De lege ruimte die door de sloop van de kerk ontstond werd vervolgens gebruikt om vis te verkopen, waardoor het idee onstond om er een overdekte markt van te maken.

Heropening

De Mercado de San Miguel werd gesloten tijdens de Spaanse burgeroorlog, maar bleef gelukkig wel intact. In 1951 heropende de markt haar deuren en werden er voornamelijk producten uit de omgeving van Madrid verkocht. Ook leverden vele bekende restaurants van Madrid producten die er vervolgens verkocht konden worden. Eén van die restaurants was “Casa Botín”, het oudste restaurant van Spanje en tevens één van de oudste restaurants in de hele wereld. Het restaurant heet nu Sobrino de Botín (neef van Botín) en bevindt zich in de straat ‘Calle Cuchilleros’, wat slechts een paar minuten lopen is van het Plaza Mayor.

Verval

Tientallen jaren lang was de De Mercado de San Miguel de meest ruime en moderne markt van het land en daardoor een groot succes. Tegen het einde van de 20e eeuw begon de markt echter in verval te raken, door de toenemende concurrentie van gemoderniseerde supermarkten.

Gastronomische tempel

In 2003 werd de Mercado de San Miguel gekocht door “El Gastronomo de San Miguel”, een groep individuen met architecturale en gastronomische belangen. In 2009 heeft de markt dan ook een meer gastronomische invulling gekregen. Hiervoor is de structuur van het gebouw aangepast, maar gelukkig zijn de historische aspecten wel bewaard gebleven. Naast de verse producten die je hier nog steeds kunt kopen (zoals vis, fruit en groenten), worden er nu ook verschillende delicatessen en tapas verkocht. Daarnaast worden er ook zelfs boeken verkocht.
Het is dan ook een populaire ontmoetingsplek geworden in Madrid. In het midden van de markt staan er tafeltjes waar de gekochte lekkernijen genuttigd kunnen worden. De prijzen liggen hier wel iets hoger dan gemiddeld (voor Spaans begrippen).

Praktische informatie

Adres:
Plaza San Miguel

Openingstijden:
Zo t/m wo: 10.00 – 24.00
Do t/m za: 10.00 – 2.00

Tips

– Wanneer je deze markt te toeristisch vind, ga dan eens later in de avond langs. Een uur of twee voor sluitingstijd (helemaal op zondag) , dan vind je hier voornamelijk Madrilenen.
– Op de Mercado de San Miguel kun je naast alle lekkernijen ook hele leuke cadeaupakketten met typische Spaanse producten krijgen. Leuk om mee te nemen voor iemand thuis!

Comments are closed.