De Catedral de Santa Maria la Real de la Almudena is zoals de naam al doet vermoeden, gewijd aan de “Virgen de la Almudena”, het Middeleeuws icoon van Maagd Maria, moeder van Jezus Christus en de beschermheilige van de stad. Hoewel de kathedraal van Madrid vrij sober oogt, is het zeker de moeite waard om deze te bezichtigen. Bovendien heeft de kathedraal, zoals de meeste kathedralen van Spanje, een bijzonder verhaal.

Late start

De bouw van de kathedraal heeft wel meer dan 100 jaar geduurd en is pas ongeveer 21 jaar oud. Hoewel koning Felipe II in 1561 al een kathedraal in Madrid wilde, begon de bouw van de Almudena kathedraal pas in 1883. De reden dat Madrid hiervoor nog geen kathedraal had, is omdat het nog tot 1868 tot het aartsbisdom van Toledo behoorde. Deze stad, wat nog geen uur rijden van Madrid is, is een van de oudste steden van Spanje.

Ingewijd door de Paus

In 1993 werd de kathedraal officieel afgerond verklaard en werd deze op 5 juni ingewijd door paus Johannes Paulus II, ook al duurden de werkzaamheden nog wel tot 1999. De Catedral de Santa Maria de la Real de la Almudena is de enige kathedraal in Spanje die ingewijd is door de paus; Aan de oostgevel van de kathedraal staat dan ook een standbeeld van de paus.

Verschillende bouwstijlen

De kathedraal van Madrid is 104 meter lang en 76 meter breed en is gebouwd in zowel een neo gotische stijl (interieur), als een neo klassieke stijl (exterieur). Er is bewust gekozen voor een neo klassiek exterieur, zodat de kathedraal goed past bij de stijl van het koninklijk paleis, die vlakbij de kathedraal staat. Het interieur is deels ingericht met pop-art invloeden, wat voor een kathedraal zeer bijzonder is.

Ook de koepel is gebouwd in twee stijlen. Van binnen heeft de koepel een gotische stijl en van buiten een barokke stijl. De standbeelden die rondom de koepel staan stellen de twaalf apostelen voor: Andreas, Bartolomeüs, Filippus, Jakobus, Jakobus de Meerdere, Johannes, Judas Tadddeüs, Matteüs, Mattias, Simon Petrus, Simon en Thomas.

Leuk om te weten

In 1944 werd er een nationale competitie georganiseerd om een oplossing te bedenken voor het afmaken van de constructie van de Almudena kathedraal, zodat deze mooi bij het koninklijk paleis zou passen.

Bijzonder aan deze kathedraal is dat de orientatie niet op het oosten en westen is, maar op het noorden en zuiden, omdat het oorspronkelijke idee was om de kathedraal bij het koninklijke paleis te betrekken.

Op 22 mei 2004, vond hier het (eerste en tevens ook laatste) huwelijk plaats tussen de prins van Asturias, Felipe de Borbón en Letizia Ortiz.

Museum van de kathedraal

De kathedraal beschikt ook over een museum, met stukken uit de geschiedenis van het aartsbisdom van Madrid. Verder beschikt het museum ook over een dertiende eeuws codex (een gebonden boek uit de Middeleeuwen) , waar verhalen in staan van San Isidro, de patroonheilige van Madrid.
Via het museum is ook het balkon van de koepel te betreden, voor een spectaculair uitzicht over Madrid.

Crypte

Daarnaast is ook de indrukwekkende crypte van de kathedraal een bezoekje waard. De bouw hiervan begon in 1883 en werd voltooid in 1911. De crypte is een stenen constructie, met maar liefst 558 zuilen. Vooral de 50 monolithische zuilen in het transept, die een geheel vormen bij het altaar, zijn erg imponerend. Deze zuilen verschillenen van de andere zuilen door de afmetingen en door het soort steen dat hiervoor is gebruikt, deze is namelijk van betere kwaliteit. In totaal heeft de crypte 20 kapellen. Het kroonjuweel van de crypte is de muurschildering van ‘La Virgen de la Flor de Lis’. Dit is een muurschildering van de maagd Maria met de Franse lelie en staat symbool voor zuiverheid en maagdelijkheid. Dit beeld is een van de oudste in Madrid, daterend uit het begin van de elfde eeuw. De ingang van de crypte bevindt zich aan de zuidgevel (bedenk dat de noordgevel van de kathedraal zich aan de kant van het koninklijk paleis bevindt) van de Almudena kathedraal.

Praktische informatie

Locatie
Calle Bailén 10

Openingstijden kathedraal
Dagelijks van 9.00 – 20.30

Missen worden gehouden van maandag tot en met zaterdag om 12.00, 18.00 en 19.00 uur en op zondagen en feestdagen om 10.30, 12.00, 13.30, 18.00 en 19.00 uur

Openingstijden
Dagelijks van 9.00 – 20.30

Kosten kathedraal & crypte
Entree is gratis, maar er kan een kleine bijdrage worden gedoneerd bij de ingang

Kosten museum kathedraal
€6,00 inclusief de entree voor de sacristie, kapittelzaal en koepel
€4,00 voor studenten en gepensioneerden
Openingstijden museum kathedraal:
Maandag t/m zaterdag van 10.00 tot 14.30
Gesloten op zondagen en feestdagen

Tips

  • Combineer een bezoekje aan de kathedraal met een bezoekje aan het koninklijk paleis.
  • Zou je graag meer bezienswaardigheden in Madrid willen bekijken? Voor een handig overzicht en leuke tips kan je kijken op snuif cultuur.
  • Vlakbij de ingang van de crypte, vind je de enige overblijfselen van de Moorse stadsmuur van madrid. Deze muur was gebouwd onder het bewind van Muhammed I aan het eind van de 9e eeuw. Een lange tijd leefden er binnen deze stadsmuren van Madrid moren, christenen en joden. Vandaar ook de Joodse fontein bij de Moorse stadsmuur. Een mooi plekje om ook gelijk even te bezichtigen!