Gayscene

Nederland was het eerste land ter wereld die het homohuwelijk legaliseerde (in 2001). België volgde in 2003 en Spanje 2005, als derde land. Madrid is zonder twijfel de meest gay-vriendelijke stad van Spanje. Jaarlijks trekt de Gay Pride in Madrid, die in juli plaatsvindt, dan ook rond de 1,5 miljoen mensen. Op deze pagina vind je alles over de gayscene van Madrid.

Gayscene
Chueca

Feesten en activiteiten van de ‘Madrid Orgullo’, oftewel de Gay Pride, vinden plaats in de wijk Chueca. Deze wijk is het centrum voor de LGBT-gemeenschap (LGBT is een Engelse afkorting die staat voor Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender) en hier vindt je dan ook de meeste gay bars en clubs van heel Madrid. Deze week De wijk Chueca begint bij de Gran Via, is ongeveer 1 km lang naar het noorden en strekt zich uit van oost naar west tussen de Calle Hortaleza en de Paseo de Recoletos. Wil jij meer voor meer informatie over de wijk Chueca.

Festivals & evenementen
Madrid Orgullo

Ieder jaar is de Gay Pride van Madrid eind juni begin juli (27 juni t/m 5 juli in 2020). Tijdens deze vijf dagen, vinden er meerdere culturele en politieke activiteiten en verschillende feesten plaats. Het belangrijkste onderdeel van de Gay Pride is de afsluiting, de parade (een soort demonstratie). In Madrid begint de parade bij Paseo de la Infanta Isabel en eindigt bij Plaza de la Independencia. De route is als volgt: Paseo de la Infanta Isabel – Glorieta del Emperador Carlos V – Paseo del Prado – Plaza de Cibeles – Recoletos Street – Plaza de Colón – Plaza de la Independencia.

LesGaiCineMad

LesGaiCineMad is Madrid’s Internationale LGBT film festival, waar meer dan 80 LGBT films worden vertoond. Geen onderwerp is te zwaar of te controversieel voor het LGBT film festival en de bedoeling is dan ook dat het de mogelijkheid schept voor discussie voor zowel de gay- als de hetero scene. In 2020 vindt de 25 editie (exacte datum is nog niet bekend).

MAD.BEAR

Van 2-9 december 2020 vindt het MAD.BEAR festival plaats in Madrid, wat gericht is op de ‘gay bear community’. Een ‘bear’, (in het Nederlands beer), is een term uit de homoscene. Het betreft een stevig gebouwde en behaarde man. Tijdens dit festival, dat acht dagen duurt, zijn er meerdere bars en clubs die meedoen en speciale feesten organiseren. Daarnaast worden er ook etentjes, wedstrijden en activiteiten en uitstapjes georganiseerd.

Sleazy Madrid

Sleazy Madrid is één van Spanje’s grootste ‘fetish’ evenementen en vindt plaats van 29 april t/m 3 mei 2020. Wat hiermee bedoeld wordt, is dat er tijdens dit soort feesten en evenementen kleding wordt gedragen van materialen die een erotische lading hebben, zoals leer, latex, lak, rubber, etc. Tijdens het Sleazy Madrid evenement worden er meerdere activiteiten met het fetish thema georganiseerd, waar meerdere bars, clubs, winkels, sauna’s en hostels aan mee doen.

Bars & clubs
Studio 54

Studio 54, één van de meest stylish en prestigieuze gay bars van Madrid. Het heeft dan ook een spectaculair interieur, ontworpen door Tomas Alia, een bekende interieurontwerper. Wanneer je met de trap naar beneden gaat kom je uit bij de dansvloer, waar de laatste Internationale hits worden gedraaid.

Openingstijden
Woensdag t/m zaterdag: 23.30-3.30 uur

Locatie
Calle de Barbieri 7
Website

Gaybar
Sixta Bar

Sixta Bar is een kleine, gezellige bar, niet in wijk Chueca, maar in La Latina (vlakbij het Plaza Mayor). Het publiek wat er dan ook komt is gemixt, maar voornamelijk gay. Ook op zondagmiddag is het hier heel gezellig!

Openingstijden
Dinsdag t/m zaterdag: 21.00-2.30 uur
Zondag: 14.00-2.30 uur

Locatie
Calle de Calatrava 15

Rick’s

Deze bar/club is qua inrichting geinspireerd geraakt door de film Casablanca; deze heeft namelijk een Marokkaanse touch. Aan de muren hangen spullen van Humphrey Bogart, de hoofdrolspeler van Casablanca. Drankjes zijn misschien aan de wat prijzige kant, maar de club is het waard. Rick’s is dagelijks geopend, maar het leukst is in het weekend na 01.00.

Openingstijden
Maandag t/m zondag: 23.30-5.30 uur

Locatie
Calle del Clavel 8

A Noite

De club en cocktailbar A Noite (in Chueca) is de meest besproken ‘drag’ bar van Madrid. Iedere avond is er dan ook een travestieten show in A Noite. Het publiek dat hier komt is gemixt, goed gekleed en meestal tussen de 30-40 jaar.

Openingstijden
Maandag t/m zondag: 21.00-6.00 uur

Locatie
Calle de Hortaleza 43

Tip! Wil jij midden in de gayscene van Madrid zitten?! boek dan een hotel in de wijk Chueca!

Comments are closed.