Agenda

Door het jaar heen zijn er allerlei activiteiten, concerten en evenementen in Madrid. Ben jij toevallig van plan om dit jaar naar Madrid te gaan? Bekijk dan in de agenda hieronder of er toevallig een leuk evenement plaatsvindt als jij in Madrid bent!

6 januari – Día de Reyes

Driekoningen kennen we ook in Nederland, maar in Spanje wordt dit echt gevierd. Zo komen de ‘drie koningen’ langs. Er is een grote optocht en kinderen krijgen cadeautjes (als ze lief zijn geweest!). Lees hier meer over deze feestdag!

25 februari t/m 2 maart – Carnaval

Carnaval is hier een groot feest vol humor. Met mooie kostuums en maskers genieten de Spanjaarden hier van dit feest. De straten stromen vol met parades, muziek, dans, concerten en andere activiteiten.

2 t/m 9 april – Semana Santa

Semana Santa is een religieus feest dat elk jaar met Pasen wordt gevierd. Het wordt ook wel ‘de heilige week’ genoemd. Het is eigenlijk het begin van de lente.

23 april – Rock ‘n Roll Marathon

Hardlopers opgelet! Op 23 april vind de Rock ’n Roll Marathon in Madrid plaats. Altijd al eens in een andere gave stad een marathon willen lopen? Dan is dit je kans! Je kunt je inschrijven op de website.

1 mei – Día del Trabajo (Dag van de Arbeid)

Deze feestdag wordt vrijwel over de hele wereld gevierd. In Spanje is het echt een feestdag waarop de Spanjaarden erop uitgaan. De winkels zijn vaak gesloten op deze dag.

2 mei – Fiesta de la Comunidad de Madrid

Elk jaar wordt er op 2 mei de dag van de gemeenschap van Madrid gevierd. Deze dag was in 1808 het begin van de onafhankelijkheid van Madrid.

15 mei – Fiesta de San Isidro

Dit is een jaarlijks festival ter ere van San Isidro, de beschermheilige van de stad. Door de hele stad heen zijn er bedevaarten, festivals, traditionele optredens en andere attracties. Vooral de heerlijke picknick in het park is een absolute aanrader. Meer over San Isidro kun je lezen op deze pagina.

8 t/m 21 mei – Gastro Festival

Midden mei is het weer tijd voor het jaarlijkse Gastro Festival. Een aantal dagen lang is in Madrid dit grote culinaire festival te vinden. Zeker voor de foodies onder ons is dit festival een absolute aanrader! Meer informatie over dit evenement vind je op de website.

8 juni – Corpus Christi

Dit wordt gevierd op de tweede donderdag na Pinksteren. Het betekent: ‘de belichaming van Jezus Christus’. Het geloof in het lichaam en bloed van Jezus wordt nu gevierd.

23 juni t/m 2 juli – Orgulla Gay Pride

Niet alleen in Nederland wordt er jaarlijks een Gay-week gehouden met een spetterende Gay Pride, maar ook in Madrid vindt deze week plaats! Begin juli staat heel Madrid een aantal dagen lang op zijn kop en is het feest! In de stad zijn er allerlei gave openluchtconcerten en festivals te vinden. Op de website vind je meer informatie over dit evenement.

23/24 juni – Festival A Summer Story

A Summer Story is een gaaf festival dat zeker de moeite waard is als je wel van festivals houdt. Het festival wordt ieder jaar grootser en populairder. Zo heeft in 2017 zelfs Armin van Buuren gedraaid. Kaartjes voor dit festival kun je kopen op de website.

6 t/m 8 juli – Mad Cool Festival

Het is het zesde jaar dat het festival gehouden zal worden en dit festival is enorm populair. Bij eerdere edities traden er al artiesten op als Neil Young, Two Door Cinema Club en Bastille. Ook dit jaar belooft de line-up weer groots te worden en zullen onder andere Snow Patrol en Pearl Jam optreden! Kaartjes voor dit festival kun je kopen op de website.

15 augustus – La Asunción de la Virgen (Hemelvaart Maria)

Op deze katholieke feestdag wordt de opneming van Maria in de hemel gevierd. In Spanje is dit een Nationale vrije dag en wordt er een standbeeld van de Maagd van Madrid door de straten gedragen.

12 oktober – Fiesta Nacional de España

Op 12 oktober werd er door Columbus een nieuw werelddeel ontdekt, namelijk Amerika. Vanaf deze dag groeide de macht van Spanje enorm. Om die reden is van 12 oktober een nationale feestdag in Spanje gemaakt.

31 oktober – Halloween

Met Halloween wordt er flink uitgepakt in de Spaanse hoofdstad. In veel grote clubs zoals Teatro Kapital, Icon en Liberty Supper Club worden grote feesten georganiseerd die altijd snel zijn uitverkocht (wees dus op tijd met tickets kopen!). Verder kun je ook terecht bij een van de leuke barretjes die vaak griezelig gedecoreerd zijn om helemaal in de sfeer te komen.

1 november – Día de Todos los Santos (Allerheiligen)

Op deze dag betonen de Spanjaarden eer aan overleden personen zoals bekenden, familieleden of andere dierbaren. Veel families gaan dan ook naar kerkhoven om bij de graven van familieleden bloemen neer te leggen.

6 december – Día de la Constitución

Op deze feestdag vieren Spanjaarden de invoering van de democratische grondwet. Op 5 december krijgen de kinderen op school geschiedenisles over deze dag. De koning houdt op 6 december een speech en ook zijn er parades door het hele land!

8 december – Inmaculada Concepción (Onbevlekte Ontvangenis van Maria)

Op 8 december wordt deze religieuze gebeurtenis gevierd. De Spanjaarden vieren dat Maria 9 maanden geleden is ‘ontvangen’ voor de geboorte van Jezus. Als dit niet zou zijn gebeurd, was Jezus ook niet geboren zijn. Dus de Spanjaarden vinden dit een belangrijke feestdag. Veel Spaanse vrouwen zijn vernoemd naar deze dag met de naam ‘Inma’, afgeleid van Inmaculada.

25 december – Navidad (Kerst)

Net als in Nederland wordt op 25 december kerst gevierd. Op Kerstavond komen de Spaanse families samen om te uitgebreid te dineren, waarna ze vervolgens naar de kerk gaan. Wat in Spanje echter niet gevierd wordt, is Tweede Kerstdag.

31 december – Oud & Nieuw

Natuurlijk wordt er in Madrid ook volop gefeest met Oud & Nieuw! Benieuwd naar alle Spaanse Oud & Nieuw tradities? Lees hier meer over Oud & Nieuw in Madrid!

Comments are closed.